Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:1281 (2018-2019)
Innlevert: 21.03.2019
Sendt: 22.03.2019
Besvart: 01.04.2019 av helseminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): I hvilken grad har regjeringen oppfylt Stortingets vedtak om diagnostisering, behandling og oppfølging av nakkeskader?

Begrunnelse

Viser til Stortingets vedtak i behandlingen av Dokument nr. 8:90 (2008-2009): «Stortinget ber Regjeringen sørge for at alle parter som forholder seg til nakkeskader, må forholde seg til WHOs retningslinjer gjennom å bruke ICD-10-koding og ICF ved bruk av DRG (diagnoserelaterte grupper) og diagnostisering, behandling, oppfølging, skadeomfang, jus og forsikring.» Ifølge pasientorganisasjonen Nakke- og kjeveskaddes landsforening er dette vedtaket ennå ikke iverksatt. Spørsmålsstiller ønsker derfor en redegjørelse om hvorvidt og hvordan statsråden mener vedtaket er implementert.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Representanten Toppes spørsmål gjelder oppfølging av vedtaket om bruk av diagnosekoder. Helse- og omsorgsdepartementet ba i 2016 Helsedirektoratet om å redegjøre for bruk av WHOs retningslinjer og bruk av koder i oppfølgingen av en henvendelse til departementet.
Ifølge Helsedirektoratet er kodeverket ICD-10 knyttet til behandling i spesialisthelsetjenesten. Det føres nasjonal statistikk over pasientkontakter i spesialisthelsetjenesten gjennom Norsk pasientregister. Om den konkrete bruken av ICD-10 og ICF, som er omtalt i Stortingets vedtak, sa Helsedirektoratet i brev 20.januar 2016:
"For skader og symptomer fra nakken benyttes følgende ICD-10 koder:
503 - Dislokasjon, forstuvning og forstrekking av ledd og leddbånd i hode
512 - Brudd i halsregionen
513 - Dislokasjon, forstuvning og forstrekking av ledd og leddbånd i halsregionen
514 - Skade på nerver i ryggmarg i halsregionen
M54 - Smerte i nakke
Etter Helsedirektoratets vurdering blir ICD-kodene benyttet i den norske spesialisthelsetjenesten.
Statistikken for bruk av ICD-10 koder viser en meget stabil tendens:
503 - ca. 600 pasienter pr år
512- 800-900 pasienter pr år
513 - ca. 3 500 pasienter pr år
514 —ca. 400 pasienter pr år
M54 – ca. 6 000 pasienter pr år"

Helsedirektoratet omtaler også kodeverket ICPC:

"For pasientkontakter i primærhelsetjenesten benyttes kodeverket ICPC. Dette benyttes bl.a. til å beregne takster for konsultasjoner. Det føres ikke nasjonal statistikk over ICPC-koder."

Når det gjelder kodeverket ICF sier Helsedirektoratet:

"Det har også vært påpekt at pasientene skal kategoriseres etter kodeverket ICF. Dette er et
klassifikasjonsverktøy for å beskrive pasientens funksjonelle tilstand. Dette kodeverket benyttes vesentlig til statistiske formål og for planlegging av kommunale omsorgstjenester."

Gjennomgangen fra Helsedirektoratet viser at WHOs klassifisering er i bruk i norsk helsetjeneste. I henvendelser om gradering, diagnostisering og behandling av nakkeskader har Nakke- og kjeveskaddes landsforening også ønsket innføring av en spesiell type MR- undersøkelse i norsk helsetjeneste. Om denne undersøkelsen sier Helsedirektoratet:

"Graderingen av nakkeskader er først og fremst knyttet til symptomer og klinisk undersøkelse. Representanter for interesseorganisasjonen av pasienter med nakkeskader ønsker at det tas i bruk "åpen MR" eller "sittende MR" for å fremstille instabilitet i nakke og nakke/skallebasis. Norsk fagmiljø anser at denne undersøkelsen ikke gir pålitelig tilleggsinformasjon, og metoden benyttes derfor ikke i den norske spesialisthelsetjenesten."