Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1291 (2018-2019)
Innlevert: 22.03.2019
Sendt: 22.03.2019
Besvart: 01.04.2019 av helseminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Har regjeringen planlagt tiltak for å hjelpe kommuner som rammes av en forskriftsendring som krever gjennomført LIS1-tjeneste for å få refusjonsrett?

Begrunnelse

Den 1.mars i år kom det en forskrift som krever at alle som jobber som fastleger og i legevakt kun får refusjonsrett dersom de har gjennomført norsk turnus/LIS1-tjeneste. Dagens Medisin har i flere saker rapportert om kommuneoverleger som nå er bekymret for at de ikke får ansatt legevikarer. Samtidig er det en alvorlig fastlegekrise i Norge, der flere kommuner sliter med å rekruttere leger. Den nye forskriften gjør at kommuner ikke vil få ansatt vikarer de har brukt i årevis, fordi de ikke lenger har refusjonsrett.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Da spørsmålet representanten Kjerkol tar opp er helseministerens ansvar, vil jeg svare Stortinget.
Jeg mener det er viktig at vi utnytter legeressursene på best mulig måte, samtidig som vi må sikre at det tilbys gode og sikre tjenester.
Jeg er kjent med problemstillingen som representanten tar opp. Spørsmålstillingen har også vært tatt opp i trepartssamarbeidet mellom staten, Legeforeningen og KS.
Det er i hovedsak fire forskrifter som regulerer legetjenester i kommunene. Dette er forskrift om spesialistutdanning og spesialistgodkjenning for leger og tannleger (spesialistforskriften), forskrift om rett til trygderefusjon for leger, spesialister i klinisk psykologi og fysioterapeuter (forskrift om trygderefusjon for leger m.v.), forskrift om kompetansekrav for leger i den kommunale helse- og omsorgstjenesten (forskrift om kompetansekrav for leger) og forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos lege (forskrift om stønad til dekning av utgifter hos lege). Forskriftene er knyttet opp mot hverandre, samtidig som ulike hensyn ligger bak reguleringer i de forskjellige forskriftene.
Departementet arbeider nå med forslag til forskriftsendringer som skal sikre at leger som etter regelverket kan inneha korte vikariatstillinger i kommunen, også får refusjonsrett i den tiden de innehar slike stillinger. Forslaget vil bli sendt på høring om kort tid. Jeg tar sikte på at eventuelle forskriftsendringer trer i kraft før sommeren.