Skriftlig spørsmål fra Else-May Norderhus (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1302 (2018-2019)
Innlevert: 25.03.2019
Sendt: 25.03.2019
Besvart: 08.04.2019 av helseminister Bent Høie

Else-May Norderhus (A)

Spørsmål

Else-May Norderhus (A): Helseforetaket i Møre og Romsdal behandler nå økonomiske nedskjæringer som har store konsekvenser for både ansatte og pasienter i fylket.
Vil statsråden i forkant av styremøtet i helseforetaket onsdag, gripe inn i denne prosessen og vise til at det arbeidet som er gjort er utilstrekkelig, og på dette grunnlag stoppe forslagene?

Begrunnelse

Mørebenken har fått melding fra ordførerne på Nordmøre om at dersom forslagene om nedleggelse av fødeavdelingen i Kristiansund og Aure rehabiliteringssenter vedtas nedlagt, vil ordførerne bl.a. fremme sak om oppsigelse av samtlige samhandlingsavtaler. Det er statsråden som har myndighet til å gripe inn i dette, og jeg ber derfor statsråden om å komme med sin vurdering rundt denne situasjonen.

I Tidens krav har vi sett video av klinikksjef Jorun Bøyum for medisin og rehabilitering, som er sendt til ansatte i egen klinikk. Der viser hun til at man kan stå opp om morgenen på en mer kreativ måte, for å møte dagens utfordringer mer positivt. Dette oppleves svært provoserende, spesielt for de ansatte som nå står i fare for å miste jobben sin.
Videre har vi sett at ledere og fagfolk ved Mork og Aure rehabiliteringssenter, i altfor liten grad har vært involvert i prosessen om mulig nedleggelse. Derimot har faggruppen som skulle avgi en faglig innstilling bestått av ansatte ved fysikalsk medisinsk avdeling i Ålesund og to pensjonister.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse Møre og Romsdal leverer gode helsetjenester til befolkningen, men har over mange år brukt mer penger enn de økonomiske rammene gir rom for. Helse Midt-Norge har oppgitt at det derfor har vært helt nødvendig at styret i Helse Møre og Romsdal har tatt tak i de økonomiske utfordringene og har vurdert tiltak for å bringe driften i tråd med de økonomiske rammene.
Når det gjelder saken om sammenslåing av fødetilbudet vil jeg vise til at hensynet til å sikre kvalitet og bærekraftig faglig utvikling blir trukket frem som en begrunnelse i styresaken, og at denne saken har vært utredet i lengre tid.
Jeg har registrert at enkelte kommuner har sagt opp og vil si opp sine samarbeidsavtaler med helseforetaket. Dette er en rett kommunene har etter lovgivningen. Jeg vil vise til at partene har en plikt til å inngå nye samarbeidsavtaler når oppsagte avtaler løper ut. Samarbeidsavtalene er et instrument for å bidra til at pasienter og brukere mottar et helhetlig tilbud om helse- og omsorgstjenester. Det er uheldig dersom pasientene blir skadelidende ved at samarbeidsavtaler blir sagt opp fordi en av partene ønsker å markere motstand mot funksjonsfordeling innad i helseforetaket. Det vil etter min mening være å sette pasientenes beste til side, og særlig for de mest sårbare pasientene som har et behov for gode pasientforløp mellom tjenestenivåene.