Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1319 (2018-2019)
Innlevert: 26.03.2019
Sendt: 27.03.2019
Besvart: 01.04.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Bortfall av tilskudd truer Aktiv på dagtid.
Hva vil statsråden gjøre for at etablerte tiltak som hindrer utenforskap ikke legges ned?

Begrunnelse

Ny IA avtale for arbeidslivet ble presentert i desember 2018. I den nye avtalen er tilretteleggingstilskuddet fjernet i sin helhet. Tilretteleggingstilskuddet har gjort det mulig å drifte aktivitetstilbudet Aktiv på dagtid.
Tiltaket har som mål å holde ansatte i arbeid/ få de fortere tilbake i arbeid.
Aktiv på dagtid Østfold er et samarbeid mellom Østfold idrettskrets, Østfold fylkeskommune, Nav Østfold og kommunene i Østfold. Tiltaket er et lavterskeltilbud innen fysisk aktivitet for mennesker med 18-67 år som står helt eller delvis utenfor arbeidslivet.
Aktiv på dagtid gir ca. 2 000 østfoldinger hvert år tilgang på ulike aktiviteter. Prisen er 300 pr. halvår. Den lave prisen gjør aktivitetstilbudet tilgjengelig for alle, uavhengig av inntekt.
Andel av befolkningen som er uføre i Østfold er 14,7 % og høyere enn resten av landet.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Arbeids- og velferdsetaten har ansvaret for gjennomføringen av arbeidsmarkedstiltak. Jeg har derfor innhentet opplysninger fra Arbeids- og velferdsdirektoratet som grunnlag for svar på representantens spørsmål.
Arbeids- og velferdsdirektoratet opplyser at prosjektet "Aktiv på dagtid" har vært finansiert av midler fra ordningen med forebyggings- og tilretteleggingstilskudd for sykmeldte i den forrige avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen). Direktoratet opplyser at dette tilskuddet har dekket 25-30 % av totalkostnaden for prosjektet. Arbeids- og velferdsdirektoratet opplyser at godkjente søknader til prosjektet i 2018 ble videreført, men ingen nye søknader etter 1. januar 2019 er godkjent. Direktoratet har et begrenset informasjonsgrunnlag vedrørende effekter og resultater i dette prosjektet.
Forebyggings- og tilretteleggingstilskuddet var et virkemiddel knyttet til avtalen om inkluderende arbeidsliv. Tiltaket skulle bidra til å redusere sykefraværet og hindre frafall fra arbeidslivet. Tilskuddet har imidlertid ikke hatt den ønskede effekten. I forbindelse med forhandlingene om ny IA-avtale var det derfor enighet om å benytte midlene som har gått til dette tilskuddet på en bedre måte, og ordningen ble avviklet. I ny IA-avtale gjeldende fra 1. januar 2019 styrkes innsats i det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet og innsats mot lange og/eller hyppig gjentagende sykefravær. Det vil bli etablert forsøk med kompetansetiltak, der målgruppen er langtidssykemeldte arbeidstakere som på grunn av sykdom eller skade ikke kan komme tilbake til sin tidligere arbeidsgiver og som har behov for kompetansetiltak for å kunne kvalifiseres til annet arbeid og stå i arbeid. For å støtte opp under arbeidet med å forebygge og redusere sykefravær på den enkelte arbeidsplass, skal det opprettes et tilskudd til ekspertbistand i enkeltsaker med lange og/eller hyppig gjentagende sykefravær. I den nye IA-avtalen vil en videre øke bruken av virkemiddelet HelseIArbeid. Målgruppen er den store gruppen arbeidstakere som står i fare for å falle utenfor arbeidslivet grunnet muskel- og skjelettlidelser og/eller psykiske plager. Den nye IA-avtalen innebærer også flere andre tiltak. Innsatsen skal være kunnskapsbasert.
Arbeids- og velferdsetaten har til disposisjon en rekke tiltak og virkemidler som er tilgjengelig for sykmeldte arbeidstakere og personer som står utenfor arbeidslivet, bl.a. individuell oppfølging, avklaring, arbeidsrettet rehabilitering og arbeidsforberedende trening. Jeg viser til www.nav.no for nærmere informasjon.
Regjeringen har igangsatt en inkluderingsdugnad med et bredt spekter av arbeidsrettede virkemidler overfor personer med nedsatt arbeidsevne. I denne satsningen vektlegges bl.a. økt bruk av lønnstilskudd, oppfølgingsbistand og mentor hos arbeidsgivere. Arbeids- og velferdsetaten forvalter også et inkluderingstilskudd for ordinære arbeidsgivere som tilrettelegger for ansettelse av arbeidssøkere.
Jeg har tro på at innretningen i den nye IA-avtalen sammen med inkluderingsdugnaden vil gi gode muligheter for lokalt samarbeid og målretting av innsatsen for å hindre frafall fra arbeidslivet og bidra til at flere kommer i arbeid.