Skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helseministeren

Dokument nr. 15:1355 (2018-2019)
Innlevert: 29.03.2019
Sendt: 29.03.2019
Besvart: 08.04.2019 av helseminister Bent Høie

Bård Hoksrud (FrP)

Spørsmål

Bård Hoksrud (FrP): Vil det være mulig for disse og komme inn i det samme regelverket som nevnt, og vurderes det endringer i forhold til blåreseptordningen?

Begrunnelse

Iktyoseforeningen er opptatt av å hjelpe mennesker som sliter med store smerter på grunn av hudlidelser. Mange har store kostnader til kremer, salver, klær, sengetøy og annet utstyr disse trenger. Det er nå gjort endringer i regelverket som gjør at blant annet ADHD-pasienter har fått endringer i regelverket. Jeg vet også at dette med å utvide blåreseptordningen til kremer, salver og utstyr som disse trenger.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Produkter som kremer, salver mv. til bruk ved iktyose dekkes i hovedsak av bidrags-ordningen (folketrygdloven § 5-22). Produkter som er klassifisert som legemidler kan i noen tilfeller dekkes av blåreseptordningen § 2 eller § 3. Blåreseptforskriften § 5 dekker visse typer medisinsk forbruksmateriell og handelsvarer, men iktyose er ikke blant diagnosene som er oppført under denne bestemmelsen.
Helsedirektoratet har fått i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å se nærmere på mulige endringer i blåreseptordningen for næringsmidler og medisinsk forbruksmateriell. I den sammenheng vil de også se på om noen av tilstandene som det i dag kun ytes bidrag til, kan være aktuelle for overføring til blåreseptordningen. Fristen for dette oppdraget er 1. juli 2019. Etter at utredningen fra direktoratet er oversendt, vil departementet vurdere videre oppfølging av forslagene i forbindelse med statsbudsjettet. Det vil derfor kunne ta tid før eventuelle endringer i regelverket kan tre i kraft.
Arbeids- og sosialdepartementet (ASD), som har ansvar for regelverket for grunnstønad, er blitt forelagt den delen av spørsmålet som gjelder denne ordningen og svarer følgende:

"En ekstern gjennomgang av grunnstønad etter folketrygdloven § 6-3 pekte på at en bør se på muligheten for økt bruk av standardsatser. Forbruksforskningsinstituttet SIFO har på oppdrag av Arbeids- og sosialdepartementet kartlagt ekstrautgifter til slitasje på klær, sko og sengetøy for utvalgte diagnosegrupper (Oppdragsrapport nr. 6-2018). SIFOs kartlegging omfattet ekstrautgifter til slitasje på klær, sengetøy mv. for blant annet personer med psoriasis og atopisk eksem. En standardsats er vurdert som lite egnet i disse sakene, da det er store variasjoner i sykdomsbilde fra person til person. Kartleggingen viser imidlertid at det er grunnlag for å foreta en oppmykning av stønadspraksis for personer som har ekstrautgifter til slitasje på klær, sengetøy mv. som følge av disse sykdommene. En oppmykning gjennomføres fra 1. mars i år og innebærer at flere vil kunne få grunnstønad med en høyere sats, samtidig som flere med mindre omfattende sykdomsutbrudd vil kunne komme inn i ordningen og tilstås sats 1. Arbeids- og velferdsdirektoratet har opplyst at personer med iktyose er omfattet av denne praksisendringen.
Til orientering er det fra 1. mars 2019 innført en standardsats for personer med hyperkinetiske forstyrrelser (ADHD, hyperaktivitet mv.) for ekstrautgifter til slitasje på klær, sengetøy mv."