Mona Fagerås (SV): Sherpastier er blitt et populært folkehelsetiltak og et miljøtiltak flere steder i Norge. Prosjektene kan også kategoriseres som sikkerhetstiltak for å gjøre ferden opp mot norske fjell tryggere og ulykker kan dermed forhindres. I begrunnelsen viser jeg til to ganske så like prosjekter i Nordland som har fått to helt forskjellige krav om moms.
Mener ministeren at dette er et rettferdig utfall og hva vil ministeren gjøre for at Stå På-prosjektet på Rødøy kan slippe en SÅ stor ekstrautgift på sitt frivillige arbeid?
Begrunnelse
Torsdag forrige uke kunne Miljødirektoratet melde at foreningen "Rødøy Stå På" hadde fått 750.000 kr i statlig tilskudd fra Nasjonale Turiststier-programmer. Jubelen sto naturlig nok i taket hos Stå-på-gjengen i den lille Nordlandskommunen som virkelig har stått på for dette prosjektet som både er et folkehelsetiltak, men også et miljøtiltak..
Men det som imidlertid gjorde at jubelen la seg rimelig fort er det faktum at disse 750.000 kronene er nøyaktig den samme sum som foreningen må betale tilbake til tilbake til staten i form av moms til statskassen. I to år har foreningen bedt skattedirektoratet og finansdepartementet om momsfritak. Det finnes muligheter i Merverdiavgiftsloven til å gi "enkeltvedtak om helt eller delvis fritak for mva. dersom forholdene ligger særlig til rette for det." Men Skatt Nord har etter mange runder med skattedirektoratet endelig bestemt at foreningen må betale moms.
En av Rødøys nabokommuner, Vefsn, har man for kort tid tilbake ferdigstilt Sherpastien "Øyfjellet" har prosjektet blitt kjørt av kommunen og dermed har denne stien fått momsen tilbake.
Frivillighet Norge peker i et intervju med Avisa Nordland 30.03.19 på det faktum at dette er en type frivillighet som ikke det er tatt hensyn til i regelverket.