Lene Vågslid (A): Er det mulig etter dagens regelverk for omsorgspenger at en bonusforelder kan få rett på omsorgspenger og utvidet antall omsorgsdager når den forelderen som har den daglige omsorgen, er alvorlig syk og må innlegges på sykehus, og vil statsråden, dersom dette ikke er mulig, ta initiativ til å endre regelverket til beste for barnet?
Begrunnelse
Dersom en forelder er syk og skal legges inn til langvarig behandling vil det være behov for at den andre omsorgspersonen barnet har kan ta vare på barnet i perioden. NAV regelverk har flere muligheter for dette, men likevel fanger det ikke opp alle situasjoner.
I følge NAV sine hjemmesider står det:
Du kan ha rett til flere omsorgsdager
• når du er alene om omsorgen
• når du har et kronisk sykt eller funksjonshemmet barn under 18 år
• når den andre forelderen ikke kan ta seg av barnet
I dag er det vanlig at mange barn lever sammen med en forelder og en bonusforelder. Selv om bonusforelderen ikke har det formelle omsorgsansvaret vil bonusforelder i enkelte tilfeller være barnets andre nærmeste omsorgsperson. I noen tilfeller er det også slik at bonusforelderen er den eneste andre omsorgspersonen, da den biologiske far eller mor ikke er en del av barnets liv i det daglige.
I et tilfelle hvor mor for eksempel skal legges inn for behandling i 4 måneder og den andre omsorgspersonen som er en bonusforelder jobber skiftarbeid eller pendler i lengere perioder vil dette skape store utfordringer for en familie dersom bonusforelderen ikke har mulighet for omsorgspermisjon. I dette tilfellet vil bonusforelder måtte ta permisjon uten lønn, som igjen vil gjøre livssituasjonen for familien krevende. I en tid hvor for eksempel mor er alvorlig syk vil dette utgjøre en stor tilleggsbelastning, og kanskje i ytterste konsekvens føre til at mor ikke tar/ kan ta imot den hjelpen/behandlingen hun er tilbudt.