Skriftlig spørsmål fra Lene Vågslid (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1443 (2018-2019)
Innlevert: 11.04.2019
Sendt: 11.04.2019
Besvart: 29.04.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Lene Vågslid (A)

Spørsmål

Lene Vågslid (A): Er det mulig etter dagens regelverk for omsorgspenger at en bonusforelder kan få rett på omsorgspenger og utvidet antall omsorgsdager når den forelderen som har den daglige omsorgen, er alvorlig syk og må innlegges på sykehus, og vil statsråden, dersom dette ikke er mulig, ta initiativ til å endre regelverket til beste for barnet?

Begrunnelse

Dersom en forelder er syk og skal legges inn til langvarig behandling vil det være behov for at den andre omsorgspersonen barnet har kan ta vare på barnet i perioden. NAV regelverk har flere muligheter for dette, men likevel fanger det ikke opp alle situasjoner.
I følge NAV sine hjemmesider står det:
Du kan ha rett til flere omsorgsdager

• når du er alene om omsorgen
• når du har et kronisk sykt eller funksjonshemmet barn under 18 år
• når den andre forelderen ikke kan ta seg av barnet

I dag er det vanlig at mange barn lever sammen med en forelder og en bonusforelder. Selv om bonusforelderen ikke har det formelle omsorgsansvaret vil bonusforelder i enkelte tilfeller være barnets andre nærmeste omsorgsperson. I noen tilfeller er det også slik at bonusforelderen er den eneste andre omsorgspersonen, da den biologiske far eller mor ikke er en del av barnets liv i det daglige.
I et tilfelle hvor mor for eksempel skal legges inn for behandling i 4 måneder og den andre omsorgspersonen som er en bonusforelder jobber skiftarbeid eller pendler i lengere perioder vil dette skape store utfordringer for en familie dersom bonusforelderen ikke har mulighet for omsorgspermisjon. I dette tilfellet vil bonusforelder måtte ta permisjon uten lønn, som igjen vil gjøre livssituasjonen for familien krevende. I en tid hvor for eksempel mor er alvorlig syk vil dette utgjøre en stor tilleggsbelastning, og kanskje i ytterste konsekvens føre til at mor ikke tar/ kan ta imot den hjelpen/behandlingen hun er tilbudt.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Den kan gis omsorgspenger (såkalt "syke barn"-dager) i opptil 10 dager til den som må være borte fra arbeid på grunn av barns eller barnepassers sykdom. Dersom vedkommende har omsorg for mer enn to barn, ytes omsorgspenger opptil 15 dager. Er vedkommende alene om omsorgen, økes antall dager til hhv. 20 og 30. Arbeidsgiver betaler for de første 10 dagene.
Hvem som har rett til omsorgspenger følger av folketrygdloven § 9-5. Vilkåret er at man må ha "omsorg for barn". Det er overlatt til Arbeids- og velferdsdirektoratet å tolke hva som ligger i å ha omsorg. Det framgår av direktoratets rundskriv: "Med «omsorgen for barnet» etter § 9-5 menes det at den som søker om omsorgspenger enten må ha omsorgen alene, delt omsorg med den andre forelderen eller delt omsorg med ny ektefelle/samboer/partner som man har felles barn med."
En steforelder kan anses å ha omsorg for barnet, og dermed ha rett til omsorgspenger når barnet er sykt, dersom barnet har halvsøsken som steforelderen selv er mor eller far til.
Dersom den ene av foreldrene er alene om den daglige omsorgen av barnet, kan opptil 10 av stønadsdagene overføres til ektefelle eller til samboer når samboerforholdet har vart i minst 12 måneder. Denne muligheten ble innført fra 1. juli 2003, og fremgår av folketrygdloven § 9-6 sjette ledd. Bakgrunnen var at man hadde mottatt reaksjoner på at det ikke forelå rett til omsorgspenger for ny ektefelle når biologisk mor eller far var død. Der hvor mor eller far hadde dobbelt antall stønadsdager fordi de nå var alene omsorgen, mente man at det burde gis adgang til å overføre opptil 10 dager til steforeldren. Av hensyn til blant annet arbeidsgiver, ble det forslått å stille krav til at samboerskapet var av en viss varighet. Det ble videre vist til at endringen ville medføre økte kostnader for arbeidsgiveren til ektefellen/samboeren, mens aleneforelderens arbeidsgiver ville få en fordel i form av mindre fravær.
Dagens regelverk gir med andre ord steforeldre rett til omsorgspenger innenfor gitte rammer. Dagens praksis er enkel og forutsigbar, og gjør det samtidig mulig for både arbeidsgiver og for Arbeids- og velferdsetaten å kontrollere at personen som søker omsorgspenger faktisk har omsorgen for barn. Omsorgspenger gis normalt for enkeltstående dager eller helt korte perioder. Jeg gjør oppmerksom på at steforeldre kan ha rett til pleiepenger dersom barnet på grunn av sykdom, skade eller lyte har behov for kontinuerlig tilsyn og pleie.