Skriftlig spørsmål fra Svein Roald Hansen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1485 (2018-2019)
Innlevert: 22.04.2019
Sendt: 23.04.2019
Besvart: 30.04.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Svein Roald Hansen (A)

Spørsmål

Svein Roald Hansen (A): Hva er grunnene til at regjeringen ikke evner å overholde saksbehandlingstiden på 6 måneder i disse sakene?

Begrunnelse

ESA har i et brev av 19. mars kritisert norske myndigheters systematiske overskridelser av behandlingstiden på seks måneder i søknader om oppholdskort til familiemedlemmer av EØS-borgere. ESA skal gjentatte ganger bedt Norge om å få ned saksbehandlingstiden, og representanter fra ESA skal ha hatt møter med representanter for UDI i Oslo i 2017. I møtet skal myndighetene lovet å iverksette tiltak for å overholde saksbehandlingsfristen på seks måneder.
Den lange saksbehandlingstiden har selvsagt konsekvenser for søkerne som må leve med usikkerhet om utfallet i unødig lang tid.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Det følger av fri bevegelighetsdirektivets (Direktiv 2004/38/EF) artikkel 10 nr. 1 at oppholdskort til familiemedlem fra et land utenfor EØS skal utstedes innen seks måneder etter søknadstidspunktet. Bestemmelsen er gjennomført i norsk rett gjennom utlendingsloven § 118 fjerde ledd, der det fremgår at søknad om oppholdskort «avgjøres innen seks måneder etter at søknaden er levert».
Søknad om oppholdskort etter EØS-reglene leveres i de fleste tilfellene til politiet i Norge, men enkelte ganger kan søknaden også leveres på utenriksstasjonene. Politiet har kompetanse til å innvilge søknader. Dersom det er tvil om formålet med oppholdet skal søknaden avgjøres av Utlendingsdirektoratet (UDI). UDI opplyser at i 2018 ble det totalt behandlet 1271 søknader om oppholdskort etter EØS-reglene av politiet (743) og UDI (528). Av totalt antall søknader på 1271 ble 81 pst av søknadene behandlet innen seks måneder, og 19 pst av søknadene behandlet etter seks måneder. Av søknadene som politiet behandlet ble 98 pst behandlet innen fristen på seks måneder. Av søknadene som UDI behandlet ble 57 pst. behandlet innen seks måneder og 43 pst behandlet etter seks måneder.
Som det fremgår over er det UDI som behandler søknader der det er tvil om formålet med oppholdet. UDI opplyser at søknader som går over behandlingsfristen er de sakene som krever mer inngående vurderinger på grunn av mistanke om pro-formaekteskap, tvil om identitet, utilsiktede tilpasninger etter regelverket osv. Dette er forhold som kan påvirke saksbehandlingstiden da det kan ta tid å utrede disse sakene.
Det er riktig som representanten påpeker at departementet har mottatt brev av 19. mars 2019 fra EFTAs overvåkningsorgan (ESA) der de blant annet påpeker at Norge ikke overholder saksbehandlingsfristen på seks måneder for søknad om oppholdskort for familiemedlemmer slik vi er forpliktet til etter EØS-avtalen. Det er også riktig at saken har vært diskutert med ESA siden 2017.
Jeg som ansvarlig statsråd for overnevnte regelverk, og Justis- og beredskapsministeren som er ansvarlig statsråd for etatsstyringen av UDI og politiet, er selvfølgelig opptatt av at Norge overholder sine EØS-rettslige forpliktelser etter EØS-avtalen. Saken ble derfor tatt opp med UDI senest i etatsstyringsmøte 4. april 2019. Vi har fått opplyst at UDI har iverksatt en rekke tiltak for å få ned saksbehandlingstiden slik at søkernes rettigheter etter direktivet blir ivaretatt. De opplyser blant annet at de jobber med kompetanseheving i førstelinjen (politiet og utenriksstasjoner), de forbedrer informasjonen på udi.no og de har også satt inn ekstra ressurser for å behandle søknadene innen fristen.
Vi vil følge utviklingen i saksbehandlingstider i EØS-sakene videre blant annet gjennom styringsdialogen med UDI, og vil også etterspørre resultater av de tiltakene som er iverksatt.