Ruth Grung (A): Når Fjell, Sund og Øygarden slår seg sammen, vil Fjell kommune miste veksttilskuddet som de har hatt i mange år. I 2019 var tilskuddet på 5,2 mill. Når veksten var på det høyeste var veksttilskuddet på ca. 13 mill. Den nye kommunen taper økonomisk på å slå seg sammen.
Hvordan har ministeren tenkt å løse denne utfordringen, og kan det være aktuelt å redusere innslagspunktet til 1 % i en overgangsperiode?
Begrunnelse
Fjell kommune har vært en vekstkommune de siste 20-25 år. Befolkningen er forholdsvis ung og kommunen er attraktiv, spesielt for unge barnefamilier som ønsker å etablere seg utenfor Bergen. Fjell har fortsatt en jevn økning i befolkningsveksten og i 2018 var den på 1.7 % som er det høyeste av kommunene i Hordaland.
Innslagspunktet for vekstilskudd var 1,4 % i 2019. De 5,2 mill. i veksttilskudd er sårt tiltrengte penger.
Fra 1. januar 2020 skal Fjell slå seg sammen med Sund og Øygarden kommune. Disse to kommunene er vesentlig mindre i folketall og har ikke hatt samme vekst som Fjell. I 2018 hadde Sund kommune 0,5 % i vekst, mens Øygarden hadde nedgang. Det betyr at veksten i den sammenslåtte kommunen - nye Øygarden kommune - ikke vil nå innslagspunktet på 1,4 % og veksttilskuddet faller bort.
Resultatet er at Fjell kommune taper økonomisk på sammenslåingen.
Kommunesammenslåingen er en krevende prosess både økonomisk og menneskelig for de tre kommunene.
Reformtilskuddet dekker noe, men ikke nok.
Direkte økonomisk tap som bortfall av vekstilskudd bidrar ikke til den positive mobiliseringen som er nødvendig i slike krevende prosesser.