Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1606 (2018-2019)
Innlevert: 10.05.2019
Sendt: 10.05.2019
Besvart: 20.05.2019 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Når Fjell, Sund og Øygarden slår seg sammen, vil Fjell kommune miste veksttilskuddet som de har hatt i mange år. I 2019 var tilskuddet på 5,2 mill. Når veksten var på det høyeste var veksttilskuddet på ca. 13 mill. Den nye kommunen taper økonomisk på å slå seg sammen.
Hvordan har ministeren tenkt å løse denne utfordringen, og kan det være aktuelt å redusere innslagspunktet til 1 % i en overgangsperiode?

Begrunnelse

Fjell kommune har vært en vekstkommune de siste 20-25 år. Befolkningen er forholdsvis ung og kommunen er attraktiv, spesielt for unge barnefamilier som ønsker å etablere seg utenfor Bergen. Fjell har fortsatt en jevn økning i befolkningsveksten og i 2018 var den på 1.7 % som er det høyeste av kommunene i Hordaland.
Innslagspunktet for vekstilskudd var 1,4 % i 2019. De 5,2 mill. i veksttilskudd er sårt tiltrengte penger.
Fra 1. januar 2020 skal Fjell slå seg sammen med Sund og Øygarden kommune. Disse to kommunene er vesentlig mindre i folketall og har ikke hatt samme vekst som Fjell. I 2018 hadde Sund kommune 0,5 % i vekst, mens Øygarden hadde nedgang. Det betyr at veksten i den sammenslåtte kommunen - nye Øygarden kommune - ikke vil nå innslagspunktet på 1,4 % og veksttilskuddet faller bort.
Resultatet er at Fjell kommune taper økonomisk på sammenslåingen.
Kommunesammenslåingen er en krevende prosess både økonomisk og menneskelig for de tre kommunene.
Reformtilskuddet dekker noe, men ikke nok.
Direkte økonomisk tap som bortfall av vekstilskudd bidrar ikke til den positive mobiliseringen som er nødvendig i slike krevende prosesser.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: I kommunereformen ble det innført en rekke gode økonomiske ordninger til kommuner som vedtok å slå seg sammen. Disse ordningene kommer i tillegg til de ordinære tilskuddene til alle kommuner, og er tilskudd kommunene ikke ville mottatt hvis de ikke skulle slått seg sammen. Kommunene har fått tilskudd til å dekke engangskostnader ved sammenslåingen og støtte til infrastrukturtiltak, i tillegg til at det ble innført særskilte tilskudd i inntektssystemet til kommuner som slår seg sammen.
I 2020 vil den nye kommunen motta inndelingstilskudd i inntektssystemet, som er en kompensasjon for bortfall av rammetilskudd som følge av sammenslåingen. Gjennom inndelingstilskuddet får kommunene full kompensasjon for tap av basistilskudd og netto nedgang i distriktstilskudd som følge av sammenslåingen. Kommunene vil motta fullt inndelingstilskudd i 15 år etter sammenslåingen, før det deretter trappes ned over fem år.
Hvis kommuner slår seg sammen, og en eller flere har veksttilskudd før sammenslåingen, vil ikke nødvendigvis den nye kommunen motta veksttilskudd etter sammenslåingen.
Befolkningsveksten i den nye kommunen kan i sum være lavere enn i den ene kommunen som tidligere mottok veksttilskudd. Hvis den nye kommunen samlet har høy nok befolkningsvekst, vil den nye kommunen motta veksttilskudd på samme måte som alle andre kommuner.
Kriteriet for å motta veksttilskudd er at gjennomsnittlig befolkningsvekst de siste tre år har vært over 1,4 prosent. Regjeringen har redusert denne grensen de senere årene, og det er ikke vurdert å redusere denne ytterligere nå. Det er tidligere vurdert om også veksttilskuddet bør inkluderes i inndelingstilskuddet. Men siden formålet med veksttilskuddet er å gi et ekstra tilskudd til en kommune i en avgrenset periode med særlig høy befolkningsvekst, er tilskuddet holdt utenom inndelingstilskuddet.
I kommuneproposisjonen for 2020 har jeg foreslått at kommuner som får en reduksjon i veksttilskuddet som følge av sammenslåingen, blir kompensert for dette gjennom en egen kompensasjonsordning innenfor skjønnstilskuddet. Det legges opp til at kommunene blir kompensert for 80 prosent av reduksjonen i veksttilskudd som følge av sammenslåingen i 2020, 40 prosent i 2021 og at kompensasjonen er nedtrappet i 2022.