Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1658 (2018-2019)
Innlevert: 16.05.2019
Sendt: 20.05.2019
Besvart: 22.05.2019 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Hva er begrunnelsen for fjerningen av øremerkingen av 2 millioner til Leger mot Atomvåpen i revidert budsjett, hvordan vil regjerningen sikre større forutsigbarhet for fredsorganisasjonene framover og vil det bli opprettet søknadsordninger hvor organisasjonene kan søke flerårig støtte?

Begrunnelse

I revidert budsjett opplyser regjeringen at de øremerkede midlene til Norske leger mot atomvåpen (NLA) fjernes, og at pengene blir del av en søkbar pott. SV ønsker en mer forutsigbar søkbar ordning velkommen, og har tidligere vært for dette. Det framstår likevel urimelig å fjerne støtten til en aktør halvveis i året, etter at den er blitt øremerket, og langt ute i året hvor de planlagte aktivitetene skal gjennomføres. Det blir vanskelig å drifte organisasjoner med så uforutsigbare rammevilkår, når en ikke en gang kan planlegge ut ifra budsjettvedtak om øremerket støtte.
NLA opplyser selv at dette innebærer kutt i aktivitetsnivå og stillinger for 2019 hvis det gjennomføres, og at begrunnelsen for at de overfører midler fra 2018 er at bevilgningen først kom i slutten av august. Fordi budsjettsituasjonen også var svært usikker for 2019, undersøkte de mulighetene for å overføre midler til 2019, og fikk bekreftet fra UD at dette var mulig. Regjeringens virkelighetsbeskrivelse strider med det NLA sier selv. NLA sier:

«Vi fikk bekreftet fra UD i november at vi kunne overføre restmidler til 2019, og av den grunn utsatte vi noen aktiviteter som for eksempel trykking av informasjons- og undervisningsmateriell. Det ble ikke opplyst om noen vilkår eller risiko for å miste framtidig støtte. Vi etterlyste flere ganger en skriftlig bekreftelse. I februar fikk vi bekreftet at vi kunne bruke restmidler fra 2018 i 2019, og at vi måtte starte opp nye aktiviteter i 2019 for at ikke overføringen skulle påvirke 2019-tildelingen. Vi har sendt over dokumentasjon på at vi gjør det, og fått bekreftelse på at overføringen godkjennes.»

NLA poengterer videre at det ikke er åpnet for å søke midler for 2019 så langt. I 2018 ble midlene først overført i august. Det er vanskelig å se for seg hvordan noen organisasjon vil rekke å søke og gjennomføre alle aktiviteter i løpet av et budsjettår med så stor økonomisk usikkerhet. Ønsker et svar fra utenriksministeren på hva som er rasjonalet bak denne forskyvningen.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: I 2018 fikk organisasjonene International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) og Norske leger mot atomvåpen (NLA) bevilget øremerkede midler til arbeid for kjernefysisk nedrustning. Øremerkingen ble videreført i budsjettet for 2019. I tillegg fikk også Norges fredsråd øremerkede midler i 2019.
I tråd med Granavolden-plattformen er det også etablert en søkbar støtteordning for organisasjoner som jobber med fred og nedrustning. Utlysningen av midlene ligger nå på UDs tilskuddsportal.
NLA informerte Utenriksdepartementet mot slutten av 2018 om at de ikke ville bruke opp de øremerkede midlene for 2018. UD har godkjent at disse midlene overføres til 2019. For å utnytte tilgjengelige midler best mulig og gi flest mulig anledning til å søke om støtte, foreslo regjeringen i revidert nasjonalbudsjett å overføre midler øremerket NLA for 2019 til den etablerte støtteordningen. På lik linje med andre organisasjoner er NLA velkommen til å søke midler over ordningen. Etter at revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem har det vært god dialog mellom fagseksjonen i UD og NLA om mulighetene for å søke støtte i 2019.