Skriftlig spørsmål fra Arild Grande (A) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1665 (2018-2019)
Innlevert: 20.05.2019
Sendt: 21.05.2019
Besvart: 28.05.2019 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Arild Grande (A)

Spørsmål

Arild Grande (A): Mener statsråden det er akseptabelt med 60-70 pst. innleie på statlige byggekontrakter, og vil statsråden foreta seg noe for å sikre seg mot at liknende saker oppstår i fremtiden?

Begrunnelse

Stortinget har mot H, Frp og V sine stemmer vedtatt kraftige innstramminger i innleiereglene. Men regjeringen har trenert arbeidet med å sikre Arbeidstilsynet hjemmel til å håndheve reglene. Det har fremkommet en rekke saker som viser at bemanningsbransjen i liten grad har endret praksis i tråd med Stortingets intensjon.
Den seneste saken gjelder Campus Ås og ble omtalt av NRK. Bedriften som fra Statsbygg fikk kontrakten på elektrikerarbeidet på Campus Ås, R2S, ble opprettet for å få nettopp den kontrakten. Til NRK uttaler daglig leder at de har "...om lag 60-70 prosent innleide..." Han viser samtidig til at arbeidet er av midlertidig karakter, sitat:
"Når vi har arbeid av midlertidig karakter for å kunne møte ekstra omfattende topper i arbeidet, er det lovlig å leie inn arbeidskraft for å dekke inn et midlertidig behov", sier daglig leder i R2S, Eirik Helgøy, til NRK.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Omfanget av innleie har utviklet seg gjennom mange år, og det vil ta tid å snu en slik utvikling. Jeg mener dette er en utfordring som bransjen må løse i fellesskap. HMS, arbeidsmiljø og produktivitet er blant de forholdene som påvirkes negativt ved omfattende innleie, og som taler for å holde innleieprosenten lavest mulig.
Som en betydelig markedsaktør i norsk byggenæring, har Statsbygg over flere år jobbet strategisk for seriøsitet i bransjen. Dette er innarbeidet i virksomhetens kontraktstrategi og anbudsgrunnlag. I samarbeid med Entreprenørforeningen bygg og anlegg (EBA), og som et tiltak i satsingen på seriøsitet i byggenæringen, endret Statsbygg sine kontraktbestemmelser i 2015. Statsbygg jobber nå med å implementere nye krav til faste ansettelser og innleie fra bemanningsforetak i tråd med reglene som trådte i kraft 1.1.2019. Dette er i hovedsak justeringer og presiseringer av allerede eksisterende bestemmelser.
Statsbygg følger opp problemstillingen om begrensning av innleie i prosjekter over hele landet. Basert på blant annet den erfaringen som er gjort etter at nytt regelverk trådte i kraft ved årsskiftet, har Statsbygg i dialog med partene i arbeidslivet (BNL og Fellesforbundet) utarbeidet reviderte kontraktbestemmelser for sine byggekontrakter. De nye seriøsitetskravene vil stille krav som understøtter at hovedregelen er faste ansettelser, og at innleie fra bemanningsforetak skal skje i tråd med de nye reglene. Blant annet vil relevante deler av anbefalingen fra BNL og Fellesforbundet bli tatt inn og gjelde for alle kontrakter, også elektro. Dette vil gi Statsbygg et større handlingsrom til å håndtere utfordringer ved innleie. De nye seriøsitetskravene vil bli lansert før sommerferien, og vil fra da av bli tatt inn som standardkrav i nye anbudskonkurranser.
Når det gjelder elektrokontrakten på Campus Ås, har flere uforutsette forhold og omfattende endringsarbeider medført at arbeidsomfanget har toppet seg nå i sluttfasen. Entreprenøren har da løst dette midlertidige behovet med innleie.