Bjørnar Moxnes (R): Kan regjeringen garantere at det ikke er fattet noen beslutning om å privatisere vedlikehold som i dag utføres av Forsvaret uten at fagforeningene er informert og at det i fremtiden ikke vil bli fattet noen slik beslutning uten å ivareta fagforeningenes avtalefestede medbestemmelsesrett?
Begrunnelse
I 2018 ble det varslet at det skal spares inn 317 millioner årlig ved å effektivisere vedlikeholdet i Forsvaret. Samme år kom det frem at regjeringen planla at dette skulle skje gjennom omfattende privatisering. Etter press fra Forsvarets fagforeninger ble imidlertid den planlagte privatiseringen av Hærens verksteder stanset.
Det har likevel kommet bekymringsmeldinger om at ansatte i Forsvaret som arbeider med vedlikehold frykter at det forsvarsledelsen allerede har besluttet å outsource flere deler av vedlikeholdet i Luftforsvaret uten å informere berørte fagforeningene om dette og ivareta avtalefestet medbestemmelse i prosessen.
12. juni behandlet Stortinget Arbeiderpartiets representantforslag om anstendighet for renholderne i Forsvaret og en fornuftig organisering av renholdet i forsvarssektoren og Rødts løse forslag om å stanse outsourcing av vedlikehold i Forsvaret. Under debatten ble forsvarsministeren spurt om han kan garantere for at det ikke har blitt tatt beslutninger om å privatisere vedlikeholdet i Luftforsvaret uten at fagforeningene var informert og medbestemmelsesretten ivaretatt. Forsvarsministeren ble også bedt om å garantere at det heller ikke vil bli tatt noen slik beslutning uten å informere fagforeningene i forkant. Dette ble imidlertid ikke besvart av forsvarsministeren under debatten.
En viktig verdi i det norske arbeidslivet er fagforeningenes medbestemmelsesrett. I Forsvaret går fagforeningene gjennom en klareringsprosess, nettopp for at sikkerhetshensyn ikke skal stå i veien for medbestemmelsesretten. Det er spesielt viktig at denne rettigheten ivaretas i omstillingsprosesser.
Erfaringen med det private rengjøringsselskapet ISS, tilsier at privatisering i Forsvaret kan gi svært dårlige resultater. En feilslått privatisering av vedlikehold i Forsvaret kan få enda verre konsekvenser, som både rammer de ansatte og Forsvarets operative evne.