Arne Nævra (SV): Hvor stor andel av isbjørnskinn importert til Norge med Svalbard de siste 10 årene har hatt original tag (merking), hvilken straff er det norske myndigheter har på import av isbjørnskinn uten tag, hvor mange norske importører har blir straffet for skinnimport uten tag de siste 10 årene, og kan norske myndigheter garantere for opprinnelsessted og lovligheten av jakten for skinn som importeres uten tag?
Begrunnelse
Jeg viser til svar fra statsråden på tidligere spørsmål, Dokument nr. 15:1718 (2018-2019): https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Skriftlige-sporsmal-og-svar/Skriftlig-sporsmal/?qid=76377
Her svares det:
"Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) skal derfor gjennomføre en ny vurdering av risiko forbundet med import og handel med isbjørnskinn. Dette vil gi et godt, oppdatert kunnskapsgrunnlag for å vurdere nye krav ved import av isbjørnskinn til Norge."
Dette er bra.
Men jeg syns ikke det øvrige svaret som gis er riktig faktamessig, og heller ikke svarer ut mitt spørsmål tilfredsstillende. Derfor sendes denne uke inn to nye skriftlige spørsmål til statsråden.
Statsråden svarer blant annet at CITES-konvensjonen ikke stiller krav til ID-merking. Norsk regelverk derimot stiller krav til merking og at mangel på merking er straffbart. Dette kan jeg ikke se er riktig! Det er ingen krav i følge CITES Norge i norsk regelverk om at den originale taggen som isbjørnjegerne i Canada setter på skinnet, skal være med ved import.
Forfatteren Liodden, som jeg henviser til i mitt tidligere spørsmål, opplyser at ingen av isbjørnskinnene importert til Svalbard, som var for salg i butikken Skinnboden i mars 2018, hadde tag. Uten tag er det ingen garanti for at skinnet kommer fra en lovlig skutt bjørn, selv om importen til Norge følges av et CITES-papir. Det er ikke lov å eksportere isbjørnskinn ut av Canada uten tag (forfatteren henviser til Sheldon Jordan, leder for Canada Law Enforcement og medlem av Interpol), mens Norge ser ut til å akseptere import av slike skinn uten tag!
Norge bryter dermed CITES-kravet om at det skal kunne garanteres at dyret er lovlig skutt. Statsråden svarer også at:
"Mangel på slik merking er straffbart."
Dette svaret gir meg grunn til flere av elementene i herværende spørsmål.