Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til justis- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1966 (2018-2019)
Innlevert: 24.06.2019
Sendt: 25.06.2019
Besvart: 28.06.2019 av justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Kan justis- og innvandringsministeren redegjøre for den medisinsk- faglige begrunnelsen for utsendelsen en person i bevisstløs tilstand, vil statsråden sørge for at avtalen med Legetjenester A/S avsluttes inntil rådet for legeetikk har vurdert praksisen, og vil statsråden sørge for en ny vurdering av bruk av leger som skal ledsage på uttransporteringer og kan statsråden stadfeste om det er en ny standard at politiet holder seg med eget helsepersonell til bruk ved uttransportering?

Begrunnelse

Viser til saken om forsøket på utsendelse av en familie fra Trondheim. Viser også til Klassekampens oppslag 24. juni om politiets bruk av en lege som har uttrykt sterk motstand mot innvandring. Legen godkjente ifølge Klassekampen personlig utsendelse av person som var i bevisstløs tilstand. Rådet for legeetikk har overfor Adresseavisen kritisert legegodkjenningen av utsendelsen, og har i liknende saker konkludert med at lege IKKE skal følge med på uttransporteringer, med mindre den som skal transporteres selv ønsker det. Det er reist spørsmål om hvorfor politiet velger å sende en spesiell lege fra Oslo til Trondheim i stedet for å bruke en lokal lege, og det kan tyde på en ny praksis der politiet holder seg med eget helsepersonell.

Jøran Kallmyr (FrP)

Svar

Jøran Kallmyr: Innledningsvis vil jeg minne om at alle utlendinger plikter å etterleve et vedtak fra utlendingsmyndighetene som innebærer at de må forlate riket. Dersom dette ikke skjer, kan politiet effektuere vedtaket gjennom tvangsmessig uttransportering.
I saken representant Toppe refererer til, har departementet fått opplyst at politiet anså det nødvendig å involvere medisinsk kompetanse i planleggingen av uttransporten. Videre var både lege og sykepleier tilstede ved pågripelsen og frem til ankomst Gardermoen. På Gardermoen foretok to leger fra Legetjenester AS en ny vurdering av om det var helsemessig forsvarlig å fortsette uttransporten. En lege fulgte videre uttransporten til Istanbul og vurderte fortløpende helsesituasjonen til de som skulle uttransporteres. Da den helsemessige vurderingen endret seg negativt, ble uttransporten av moren avbrutt.
Legetjenester AS har etter en ordinær anbudskonkurranse over tid vært tilknyttet utlendingsinternatet på Trandum. Jeg legger til grunn at firmaet tilfredsstiller de nødvendige medisinfaglige krav, og at firmaet vurderer utførelsen av sin virksomhet opp mot Rådet for legeetikks uttalelser. Det er ikke naturlig for meg som justisminister å uttale meg om fortsatt samarbeid med firmaet basert på omtale i media. Dette vil også være en vurdering som tilligger politiet.