Kirsti Leirtrø (A): Ifølge tall fra Rovbase er 23 sau og rein drept av kongeørns på Fosen siden 1. mai 2019. Dette er dramatiske tall. Fylkesmannen i Trøndelag har avslått to søknader om fellingstillatelse på Kongeørn på tross av de store drapstallene.
Kan landbruks- og matministeren bidra til at fellingstillatelse blir gitt umiddelbart?
Begrunnelse
Siden mai 2014 har Norsk institutt for naturforskning (NINA) jobbet med et kongeørnprosjekt i Rissa, i samarbeid med NIBIO, NMBU, Veterinærinstituttet, rovviltkontaktene og de lokale sauebøndene. Dette på bakgrunn av at sauebøndene i Rødsjø-området i Rissa lenge mistenkte at kongeørna sto bak en stor andel av lammetapene.
Radiosendere har blitt montert på lammene og søyene. Dersom lammene dør, sendes det ut radiosignaler som man kan peile seg inn på for å finne kadaveret og dokumentere dødsårsak. Det som i utgangspunktet var et prosjekt på to år, ble i 2016 utvidet til et mer omfattende prosjekt på fem år. I 2019 har NINA for første gang fått avslag på å bruke GPS-sendere på ørnene. Dette reagerer både kommune og beitenæring på.
19. juli klaget Indre Fosen kommune på avgjørelsen fra Fylkesmannen. I klagen skriver de til at til sammen 18 dyr er drept mellom 1. mai og 17. juli og at dette må ses på som vesentlig skade. De mener også at de har gode nok beviser for at ørnen de søker på kan identifiseres ved felling. Kommunen skriver i klagen at det må knyttes vilkår til fellingstillatelsen som reduserer risikoen for uttak av hekkende fugl, ettersom de fortsatt ikke vet om det aktuelle individet er hekkende.
21. juni søkte Indre Fosen kommune, sammen med de andre Fosen-kommunene og Verran om fellingstillatelse på en ung kongeørn. Denne ble funnet på flere kadaver i Mefjell-området. Tre sauer og åtte reinsdyr ble dokumentert drept av kongeørn mellom 1. mai og 21. juni. Denne søknaden avslo Fylkesmannen fordi de mente at man ikke var sikre nok på om den ene ørna var den som voldte vesentlig skade.
onsdag 17. juli ble det nok en gang søkt om skadefelling på en kongeørn, denne gangen en voksen ørn. Denne skal ha blitt observert på flere ferske kadaver, og Indre Fosen kommune mente at de skulle klare å identifisere ørnen ved en eventuell felling. Mellom 21. juni og 17. juli ble det registrert drept ytterligere ni sauer og ett reinsdyr av kongeørn i området.