Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2048 (2018-2019)
Innlevert: 07.08.2019
Sendt: 07.08.2019
Besvart: 14.08.2019 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Christian Tybring-Gjedde (FrP)

Spørsmål

Christian Tybring-Gjedde (FrP): Kan utenriksministeren gi en vurdering av mulighetene for en utvidet handelsavtale med Storbritannia ved et «no deal»-utfall, samt mulighetene for at Norge kan bli en del av en britisk-amerikansk handelsavtale?

Begrunnelse

Valget av Boris Johnson som Storbritannias statsminister øker etter manges mening sannsynligheten for et «no deal»-utfall. Regjeringen har tatt høyde for en «no deal»-brexit ved å sikre avtaler med Storbritannia på en rekke områder, slik vi kan lese om på regjeringens nettsider. Storbritannia, Norge og Island har blant annet undertegnet en avtale 2. mai i år om at varehandelen mellom landene skal fortsette med samme tariffer som i dag.
Etter bruddet med EU vil Storbritannia være fri til å inngå nye handelsavtaler. President Donald Trump har uttalt at USA har samtaler om en omfattende handelsavtale med Storbritannia. Norge har ingen frihandelsavtale med USA.
En omfattende handelsavtale mellom USA, Storbritannia og Norge (eventuelt EFTA) vil kunne styrke de historisk sterke båndene og øke samarbeidet med disse likesinnede land i en verden preget av endring, uro og økende stormaktsrivalisering.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Statsminister Johnson har uttalt at hans mål er at Storbritannia forlater EU 31. oktober i år med en utmeldingsavtale, men at dersom en avtale ikke foreligger er det hans hensikt at landet forlater EU uansett den dagen. Det er imidlertid så langt ingen endelig avklaring av hvorvidt Storbritannia vil forlate EU med eller uten en avtale på det tidspunktet.
Regjeringen har helt siden folkeavstemmingen i Storbritannia i 2016 arbeidet for å ivareta norske interesser knyttet til Brexit. Vårt mål er todelt. På den ene siden, sikre at EØS og alle våre andre avtaler med EU ligger fast. På den andre siden, et fortsatt tettest mulig forhold til, og best mulig vilkår for handel med, Storbritannia også etter at landet har forlatt EU. Det er fremforhandlet nødvendige avtaler for begge scenarier med Storbritannia, blant annet en midlertidig handelsavtale for varer som vil tre i kraft ved en eventuell «no deal». Avtalen opprettholder dagens tollregime.
Storbritannia vil først kunne forhandle egne avtaler etter at landet har forlatt EU. Regjeringen legger opp til at vi fra norsk side raskt skal komme i forhandlingsposisjon om mer permanente fremtidige avtaler mellom Norge og Storbritannia. Vårt inntrykk er at Storbritannia deler denne målsettingen. Innhold og format for en slik avtale er noe som nødvendigvis må avklares i forhandlinger mellom partene, og det er derfor for tidlig å vurdere dette nå.