Skriftlig spørsmål fra Emilie Mehl (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2153 (2018-2019)
Innlevert: 23.08.2019
Sendt: 23.08.2019
Besvart: 03.09.2019 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Emilie Mehl (Sp)

Spørsmål

Emilie Mehl (Sp): Kan statsråden gi en oversikt over følgende: hvor mange ulver som er obdusert i Norge 2016-2019, de totale kostnadene for dette per år, samt de totale kostnadene for etterforskning, obduksjon, DNA-analyser og andre poster knyttet til ulven som ble skutt inne på et sauebeite i Sør-Odal 2. juli 2019?

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Rovviltpolitikken krever detaljert kunnskap om de ulike bestandenes størrelse, utbredelse og tilstand. Det er derfor etablert gode systemer og rutiner for informasjonshenting på en rekke områder, for eksempel for DNA-analyser, sporregistreringer og skadedokumentasjon. I dette inngår også rutiner for informasjonsinnhenting fra døde ulver og andre store rovdyr. Jeg har ikke informasjon om eksakt kostnad på individnivå, men aktiviteten med flåing av store rovdyr er regulert i en samlekontrakt med Rovdata, og samlet kostnadsnivå har de senere år vært om lag kr 50 000 per år.
Etter 1. januar 2016 er det registrert 84 døde ulver i Norge. Den ordinære rutinen er at døde ulver som felles på skadefellingstillatelser undersøkes av Norsk Institutt for naturforskning (NINA), der skinn og skalle ivaretas, og det tas nødvendige prøver for lagring og oppbevaring. Også alder på dyret bestemmes, og det tas DNA-prøver for individbestemmelse. Antall felte ulver på skadefelling i den angitte perioden er 22 individer. Ved den ordinære lisensfellingen beholder som hovedregel lisensjegeren skinnet, mens skrotten sendes inn til NINA for undersøkelse og prøvetaking. I angitt periode omfatter dette 49 ulveindivider. I et mindre omfang tilkommer også ulver som finnes døde, drepes av andre dyr, blir påkjørt mv. Disse tar miljømyndigheten hånd om på samme vis som for skadefellinger og skrotter fra lisensfellingen, såfremt materialet er egnet for ivaretakelse.
Når det gjelder ulver som felles av personer med henvisning til nødvergebestemmelsen i naturmangfoldloven § 17 og § 17a, slik som den aktuelle ulven representanten Mehl viser til i spørsmålet, fremkommer det direkte i bestemmelsen at varsel skal gis til politiet. I disse tilfeller etterforsker politiet fellingen, og vil normalt begjære en rettsmedisinsk obduksjon av det aktuelle ulveindividet. Slike obduksjoner utføres av Veterinærinstituttet. På tilsvarende måte vil politiet normalt følge opp saker der det er begrunnet mistanke om at ulv kan være felt ulovlig, og eventuelle ulveindivider som omfattes av slik etterforskning vil også bli obdusert av Veterinærinstituttet. Etter våre opplysninger er det i alt 3 ulver som har vært felt med henvisning til nødvergebestemmelsene etter 1. januar 2016, og for ett individ er det angitt at mulig dødsårsak er illegal etterstrebelse. Jeg presiserer imidlertid at miljømyndighetene normalt ikke får informasjon fra pågående etterforskning i politiets regi, og at endelig konklusjon for om en felling er lovlig eller ikke må fremkomme av etterforskningen.
Politiet vil normalt dekke egne utgifter tilknyttet saker under etterforskning. For miljømyndigheten påløper imidlertid kostnader knyttet til informasjonsinnhenting fra døde rovdyr som ledd i det nasjonale overvåkningsprogrammet. Dette omfatter både ivaretakelse av skrotter, skinn og prøvetaking, men kostnaden per individ avhenger av status på materialet og målsetting med prøvetaking. Kostnadene for DNA-analyser er om lag kr 1000 per prøve, og DNA-prøve fra den aktuelle ulven representanten Mehl viser til ble analysert.