Grunde Almeland (V): Er statsråden av den oppfatning at opplæringsloven gir videregående skoler hjemmel til å nekte et ungdomsparti å fremføre et budskap om regulering av cannabis, gjennom både ord og effekter, som del av en skolevalgkamp?
Begrunnelse
Den uavhengige politiske interesseorganisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening, har sendt brev til skoler og fylkeskommuner hvor de ber at det skal gjøres tydelig «[…] hvem de får på besøk og hvordan de besøkende får anledning til å opptre». Denne oppfordringen til reaksjoner mot Unge Venstres politiske kampanje for en ny ruspolitikk begrunnes med at man opplever kampanjen som agitasjon for økt rusbruk og i strid med Opplæringslova § 9 bokstav a. Undertegnede regner med foreningen viser til lovens kapittel 9 A. Foreningen har også uttalt at de ser på kampanjen som reklame for narkotikabruk rettet mot barn i skolen.
Dette har ført til at Unge Venstre i inneværende skolevalgkamp har opplevd at ansatte ved skoler har fjernet materiell fra valgtorg, tatt fra debattanter mikrofonen fysisk under innlegg og uttrykt at ungdomspartiet ikke får adgang til skolen dersom de ytrer sitt politiske budskap, for å nevne noe.
Tidligere skolevalgkamper viser at det har vært stor takhøyde for hva man tillater av tema. Blant annet har kampanjer om å senke aldersgrense for sprit blitt møtt med vårt viktigste demokratiske verktøy: Motargument.
Rusomsorg, avkriminalisering og legalisering er tema som er sentrale i den viktige debatten om ruspolitikk. Tema har vært oppe i Stortinget ved flere anledninger bare i inneværende stortingssesjon. Regjeringen selv har igangsatt en rusreform som skal fullføres i løpet av 2021, hvor avkriminalisering er utgangspunktet.
At dagsaktuelle tema og regjeringens vedtatte politikk blir tema for skolevalgkampen er forståelig. Det er heller ikke uvanlig at man i en politisk debatt stiller spørsmål ved gjeldende lovverk, samtidig som man argumenterer for lovendringer i tråd med sitt eget syn. Poenget med skolevalgkampen er å fremme ytringsfrihet og demokratiforståelse for en gruppe ungdommer og unge voksne hvor en stor andel har stemmerett. For skole og politi å aktivt gå inn å forsøke å hindre lovlige politiske ytringer i en valgkamp bidrar på ingen måte til dette.