Skriftlig spørsmål fra Jorodd Asphjell (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:2237 (2018-2019)
Innlevert: 03.09.2019
Sendt: 03.09.2019
Besvart: 22.10.2019 av kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande

Jorodd Asphjell (A)

Spørsmål

Jorodd Asphjell (A): Statsråden la til grunn tidligere år at kommunene fortsatt vil være opptatte av å ha gode frivilligsentraler med høyt aktivitetsnivå.
Er det slik at statsråden og regjeringen ikke ser at det å redusere statstilskuddet til 265 frivilligsentraler vil få store konsekvenser for frivilligsentraler og frivilligheten i hele landet?

Begrunnelse

I møter med flere frivilligsentraler blir det uttrykt stor frustrasjon og bekymring over regjeringens omlegging av tilskuddet til frivilligsentraler i Norge. Regjeringens forslag vil bety at 265 frivilligsentraler i Norge mister statstilskudd og som vil bety redusert aktivitet eller avvikling av sentraler.
I regjeringens grønne hefte for 2019 (side 197) kan en se står det hvilke virkninger dette vil få for frivilligsentralene i Norge.
Dagens situasjon:

• Totalt statstilskudd 2019: 187 334 000
• 358 kommuner med én eller flere frivilligsentraler får statstilskudd i dag
Endring for kommuner med én eller flere sentraler:
• Etter regjeringens forslag vil 265 av 358 (74,0 %) kommuner få mindre statstilskudd

Regjeringens forslag forsterker sentraliseringen av virkemidler fra staten, og svekker Distrikts-Norge ytterligere.
Beslutningen om å overføre ansvaret for frivilligsentralene fra stat til kommune ble tatt av et borgerlig flertall på Stortinget i 2015.

Trine Skei Grande (V)

Svar

Trine Skei Grande: Beslutningen om å overføre ansvaret for frivilligsentralene fra stat til kommune ble tatt av et flertall på Stortinget i 2015. Det ble videre besluttet at midlene skal fordeles særskilt innenfor rammetilskuddet til den enkelte kommune utfra antall etablerte frivilligsentraler i kommunen i 2016. En overgangsordning over fire år ble innført.
Regjeringen har fulgt opp vedtaket fra 2015 ved å sørge for en styrking av bevilgningen til kommuner med frivilligsentraler. Statstilskuddet til frivilligsentralene reduseres følgelig ikke – det har økt hvert år siden 2017.
I 2019 ble rekordhøye 187 mill. kroner gitt i særskilt fordelte rammetilskuddsmidler til om lag 360 kommuner med frivilligsentral. Den betydelige økningen i statlig støtte i overgangsperioden fra 2017 til 2020 har gitt og gir kommuner og frivilligsentraler et handlingsrom til å planlegge og utvikle et samarbeid som gir styrket frivillighet lokalt. Det har blitt etablert flere nye sentraler i overgangsperioden.
Formålet med beslutningen om å innlemme det statlige tilskuddet til frivilligsentralene i kommunenes ramme, er å gi kommunene et større og mer helhetlig ansvar og et sterkere forhold til frivilligheten lokalt. Regjeringen har tillit til at de beste løsningene utvikles lokalt, i samspillet mellom frivilligheten og lokale myndigheter. Lokale behov, vurderinger og prioriteringer bør ligge til grunn for støtten til frivilligheten.
Da det statlige tilskuddet til frivilligsentraler ble overført til kommunene ble det klart kommunisert hva staten forventer seg av kommunene for de pengene som er lagt inn i rammen. Med økte bevilgning følger også en klar forventning fra staten om at kommunene bruker disse midlene på å styrke sin lokale frivillighet generelt og frivilligsentralene spesielt.
Det er for tidlig å konkludere med hvilken effekt overføring av ansvaret for frivillighetssentralene fra stat til kommune har hatt med tanke på utviklingen av frivilligheten i kommunene. I Meld. St. 10 (2018-2019) som ble behandlet i Stortinget 16. mai 2019 har derfor regjeringen foreslått følgende tiltak: Regjeringen vil foreta en kartlegging av eventuelle endring i det samlede bildet av frivilligheten i kommunene etter overføringen av tilskuddet til frivilligsentralene.
Jeg legger fortsatt til grunn at kommunene er opptatte av å ha gode frivilligsentraler med høyt aktivitetsnivå, og at de vil prioritere støtte til frivilligheten også fra 2021.