Lene Vågslid (A): Er det et uttalt politisk ønske fra justisministeren at flest mulig forliksråd skal slås sammen for å kutte utgifter i politiet?
Begrunnelse
Bakgrunnen for spørsmålet som stilles er at politiet på eget initiativ har foreslått at kommunestyrene i Vinje, Tokke, Fyresdal, Seljord og Kviteseid i Vest-Telemark skal slå sammen sine forliksråd til en funksjon. Forliksrådene betjenes av et sekretariat. Sekretariatsfunksjonen er tillagt politiet. I lensmannsdistrikter er lensmannen sekretariat for forliksrådet. I namsfogddistrikter er namsfogden sekretariat. I politistasjondistrikter med sivile rettspleieoppgaver er politistasjonen sekretariat, jf. domstolloven § 27, 6. ledd.
Hovedregelen i domstolloven § 27 sier at hver kommune skal ha et forliksråd. Det er lovfestet en unntaksregel som tilsier at man under visse forutsetninger og ved kvalifisert flertall kan slå sammen slike funksjoner mellom kommuner. Det skal i så fall være en politisk beslutning.
Politiet begrunner sitt syn med at det er et behov for en økt rettslig kompetanse i forliksrådene. Det er domstolloven § 27, jf. § 56 beskriver de krav som må innfris for å være medlem av Forliksrådet i kommunen. Det stilles ingen spesifikke krav til hverken rettslig eller økonomisk kompetanse. Når politiet fremmer forslag om sammenslåing som i hovedsak begrunnes i blant annet behovet for rettslig kompetanse virker dette underlig. Videre begrunner de forslaget med at det vil bli et økt saksomfang hvis regjeringens forslag til nye verdigrenser i tvisteloven blir vedtatt.
At et mulig økt omfang skal løses ved å sentralisere en forliksråds funksjon vekk fra der folk bor virker bakvendt. Det vil heller tilsi at det bør være desentraliserte forliksråd hvis disse vil bli mer brukt.