Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2311 (2018-2019)
Innlevert: 20.09.2019
Sendt: 23.09.2019
Besvart: 01.10.2019 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hva gjør utenriksministeren og den norske regjeringen overfor Israel for å hindre at Jordandalen i Vestbredden, deler av Dødehavet og de mange andre ulovlige okkuperte bosettingene på Vestbredden og Øst-Jerusalem skal fullt ut annekteres av Israel?

Begrunnelse

Benjamin Netanyahu lovet i valgkampen at Israel skal annektere størsteparten av Jordandalen i Vestbredden, deler av Dødehavet, samt en rekke av de mange ulovlige bosettingene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Den fremste utfordreren til statsministerposten, Benny Gantz, har på sin side også fremstått svært aggressiv i sikkerhetspolitikken. «Blått og hvitt» har både medlemmer som er uttalte støttespillere av tostatsløsningen og uttalte støttespillere av annektering av okkuperte Vestbredden. Begge de to blokkene har ved valget sagt at de vil sikre bosettingene på den okkuperte Vestbredden.
Nesten 700 000 israelere har bosatt seg på den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem, til tross for FN-resolusjoner om at bosettingene er ulovlige. Norge bør vise tydelig at vi ikke aksepterer annekteringer av palestinsk territorium.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Jeg viser til mitt svar på spørsmål nr. 450 (2018-2019) fra representanten Bjørnar Moxnes.
Norges tilnærming til den israelsk-palestinske konflikten ligger fast. En varig fred kan kun oppnås gjennom en forhandlet to-statsløsning.
Jeg har uttrykt sterk bekymring over statsminister Netanyahus nylige uttalelser i den israelske valgkampen om å annektere deler av Vestbredden. En slik eventuell unilateral handling vil innebære et alvorlig tilbakeslag for en forhandlet to-statsløsning. Det vil dessuten kunne ha en negativ effekt på sikkerhetssituasjonen på Vestbredden og ellers i regionen.
En eventuell israelsk beslutning om å endre status for den okkuperte Vestbredden, for eksempel ved å gjøre israelsk lovgivning eller administrasjon gjeldende i området eller å erklære at området faller inn under israelsk suverenitet, vil være rettslig ugyldig. Sikkerhetsrådet har slått dette fast i flere resolusjoner, inkludert i resolusjon 465 (1980).
I vår kontakt med israelske og palestinske myndigheter er vi tydelige på at folkeretten må respekteres, og at de utestående sluttstatusspørsmålene, inkludert fastsetting av endelige grenser, må løses gjennom forhandlinger.