Nina Sandberg (A): Hva gjør statsråden for å hindre at Norge går glipp av verdifull kompetanse fra utlandet, og for å sikre at norsk godkjenningspraksis av utenlandsk helseutdanning tilfredsstiller krav i gjeldende lovverk og avtaler om gjensidig godkjenning?
Begrunnelse
Riksrevisjonen offentliggjorde 18. juni funn fra en undersøkelse om godkjenning av utdanning og yrkeskvalifikasjoner fra utlandet. 66 prosent av de undersøkte sakene gjaldt godkjenning av helsepersonell og vedtak fattet av Helsedirektoratet.
Riksrevisjonen skriver i sin offentliggjøring at lite og dårlig informasjon om hva som godkjennes og hvordan man skal gå fram, øker risikoen for at Norge går glipp av verdifull kompetanse. Videre oppsummeres funnene slik:
1. Informasjonen til brukerne er ikke god nok
2. Det er ikke lagt godt nok til rette for effektiv saksbehandling hos godkjenningsmyndighetene
3. Det er dårlig tilrettelagt for påbygging av utdanning og yrkeskvalifikasjoner fra utlandet
4. Godkjenningsfeltet er preget av lite samordning
I dagens medisin 31. juli i år skriver tidligere assisterende direktør i Statens autorisasjonskontor, Lars Swanstrøm, om en dom fra Agder lagmannsrett, hvor statens helsepersonellnemnd ble dømt for å feilaktig ha nektet en dansk-utdannet tannlege en godkjenning vedkommende har hatt rett på. Dommen er ikke rettskraftig. Swanstrøm stiller videre spørsmål ved om Statens helsepersonellnemnd ivaretar sitt samfunnsoppdrag med å være et rettsikkerhetsorgan for helsepersonell.
På toppen av dette undersøker det europeiske overvåkningsorganet ESA stadig flere saker hvor det er mistanke om at Norge bryter EØS-reglene i saker om godkjenning av utenlandsk utdanning.