Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:52 (2019-2020)
Innlevert: 10.10.2019
Sendt: 10.10.2019
Rette vedkommende: Justis- og innvandringsministeren
Besvart: 15.10.2019 av justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): I forbindelse med forhåndsvarsel om tilbakekall av statsborgerskap har noen foreldre og barn blitt fratatt sine norske pass. Barn som er født og oppvokst i Norge.
Kan statsråden sørge for at alle barn umiddelbart får tilbake sine norske pass slik at de kan delta i samfunnet på lik linje med andre norske barn?

Begrunnelse

I saker om tilbakekall av statsborgerskap har enkelte norske borgere fått passet sitt inndratt. I en av henvendelsene vi har fått gjelder det en far som har forsøkt å endre sin identitet slik at den blir riktig. I den forbindelse fikk hele familien inndratt sine pass, inkludert barna som er født og oppvokst i Norge. Det er noen år siden. Konsekvensen er blant annet at barna ikke kan reise på ferier utenfor Norge og heller ikke kan delta på klasseturer til utlandet. Turer de har spart i mange år for å få til sammen med de andre barna i klassen sin. Barna er uskyldige i dette. Regjeringen har i prop 141 (2018-2019) på bakgrunn av Stortingets vedtak 648-652 av 9. mai 2017, jf. Dokument 8:33 S (2016–2017) og Innst.ᅠ296 S (2016–2017) blant annet fremmet forslag om at barns statsborgerskap som hovedregel ikke skal kunne tilbakekalles på grunn av feil begått av foreldre eller besteforeldre.

Jøran Kallmyr (FrP)

Svar

Jøran Kallmyr: Etter passloven er det et vilkår for rett til pass at søkeren godtgjør både sin identitet og sitt statsborgerskap. Et allerede utstedt pass kan tilbakekalles dersom disse vilkårene ikke lenger er til stede.
Et varsel om mulig tilbakekall av statsborgerskap medfører ingen endringer i en persons statsborgerskap. Imidlertid kan det at statsborgerskapet vurderes tilbakekalt, være begrunnet i at det er tvil om korrektheten av identiteten som lå til grunn for innvilgelsen av statsborgerskapet. I slike tilfeller er ikke passlovens vilkår om godtgjort identitet lenger oppfylt, og pass kan tilbakekalles. Tvil om foreldrenes identitet kan medføre at barnas identitet ikke anses godtgjort, og at deres pass dermed også tilbakekalles.
Jeg har forståelse for at det kan oppfattes som urimelig at feil begått av foreldrene får virkning for barnas rett til pass. Det er imidlertid i Prop. 141 L (2018-2019) lagt til grunn at for barn som er registrert med feil identitet, skal denne endres i Folkeregisteret dersom korrekt identitet kan fastsettes. Dersom korrekt identitet er registrert i Folkeregisteret, vil pass kunne utstedes til barnet selv om det er tvil om foreldrenes identitet.