Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:89 (2019-2020)
Innlevert: 15.10.2019
Sendt: 15.10.2019
Besvart: 18.10.2019 av kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Hva er statsrådens plan for innføring av gratis SFO/AKS etter skoletid for barn som vokser opp i familier med lav inntekt?

Begrunnelse

Regjeringen innfører fra neste år en rabattordning, der ingen skal betale mer enn 6 pst av inntekten sin for SFO- eller AKS-plass for barnet sitt.
Det er et viktig steg i riktig retning mot gratis plass etter skoletid for de barna som vokser opp i familier med dårlig råd.
Venstre har lenge kjempet for å fjerne de økonomiske tersklene for deltakelse i barnehage, og har de siste årene fått gjennomslag for 20 timer gratis barnehage i uka for 2-5-åringer fra lavinntektsfamilier. For disse familiene kan overgangen til skole og SFO/AKS være utfordrende. Prisene varierer mye fra kommune til kommune, og det finnes ingen føringer for hva nivået bør ligge på, ei heller krav til søskenmoderasjon, eller liknende.
Gode skolefritidsordninger er inkluderende fellesarenaer hvor barna kan oppleve mestring utenfor klasserommet. De får oppleve og delta i kultur- og idrettsaktiviteter, kan få leksehjelp og mat. I tillegg betyr det at de yngste barna slipper å dra hjem når skolen slutter, at det er lettere for begge foreldrene å være i full jobb. I dag går flertallet av elever på 1.-4. trinn på SFO/AKS, og det er Venstres syn at ingen bør stenges ute fra dette viktige tilbudet, på grunn av dårlig økonomi.
Under trontaledebatten fredag 4. oktober, sa statsministeren følgende:

«Vi har sørget for at flere med dårlig økonomi faktisk kan gå i barnehage, fordi de har fått gratis barnehageplass. Nå skal vi gjøre det for SFO.»

I regjeringsplattformen fra Granavolden står det også at Regjeringen vil, «innføre ordninger med redusert foreldrebetaling og gratis opphold på SFO/AKS etter skoletid for barn av foreldre med lav inntekt.» Venstre mener det er viktig å prioritere gratisplasser i SFO for de barna som trenger det mest, slik intensjonen fra regjeringsplattformen også er.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: SFO er en viktig del av arbeidet for tidlig innsats og inkluderende fellesskap. SFO har et uutnyttet potensiale i arbeidet med forebygging, inkludering, integrering og utvikling av sosiale ferdigheter.
Det er frivillig å gå i SFO, og det bør det også fortsette å være. Det kan være flere årsaker til at en familie velger å ikke bruke SFO-tilbudet. Men jeg er opptatt av at foreldrebetalingen ikke skal være et hinder for at barn kan delta i SFO. I dag vet vi at høy foreldrebetaling bidrar til at barn fra husholdninger med lav inntekt ikke får et SFO-tilbud.
Mange kommuner har innført ulike moderasjonsordninger. Flere kommuner har lavere pris for SFO for lavinntektsfamilier, søskenmoderasjon eller friplasser. Søskenmoderasjon er den vanligste moderasjonsordningen og brukes i om lag halvparten av kommunene. Om lag en femtedel av kommunene har enten friplasser eller inntektsgradering eller begge deler. Et fåtall kommuner har gratis heltidsplass eller deltidsplass for hele kommunen. Noen kommuner har gratis deltid for deler av kommunen eller for enkeltskoler som særlige satsinger i områder med levekårsutfordringer.
Regjeringen har allerede støttet forsøk med gratis deltid i SFO i Drammen, Trondheim, Stavanger og Oslo. Disse prosjektene har varighet ut skoleåret 2019/2020. 
I statsbudsjettet for 2020 foreslår vi å innføre en nasjonal ordning med inntektsgradert foreldrebetaling i SFO fra høsten 2020. Med denne ordningen vil foreldrebetalingen for et heltidstilbud i SFO på 1.–2. trinn maksimalt utgjøre seks prosent av husholdningens samlede person- og kapitalinntekt.
Vi foreslår også i statsbudsjettet for 2020 at SFO skal bli gratis for elever på 5.-7. trinn med særskilte behov. Foreldre med barn med særskilte behov som har behov for skolefritidsordning etter 4. trinn opplever at ordningen ikke reelt sett er frivillig, og disse foreldrene pålegges dermed en utgift andre foreldre ikke har. Realiteten er at disse barna har behov for tilsyn også etter 4. trinn for at foreldrene skal kunne jobbe heltid. Dette tiltaket vil redusere den økonomiske belastningen og gi økt fleksibilitet for familier med barn med særskilte behov. Foreldre til barn med nedsatt funksjonsevne har klart oftere betalingsproblemer enn øvrige foreldre med barn i samme aldersgruppe.
Når det gjelder oppfølging av de videre ambisjonene i Granavolden om innføring av ordninger med gratis opphold på SFO/AKS etter skoletid for barn av foreldre med lav inntekt, er det et spørsmål vi vil komme tilbake til i kommende budsjetter.