Per Olaf Lundteigen (Sp): Kan deltagere i oppmøtepliktige NAV-tiltak og med selvstendig opptjent rett til foreldrepenger, innvilges overføring av sin del av foreldrepermisjonen til partner, når permisjonsperioden sammenfaller med perioden for tiltakets oppmøteplikt?
Begrunnelse
Jeg er gjort kjent med et tilfelle med et foreldrepar der en forelder er innvilget rett til videregående opplæring, 1 år, som tiltak under Arbeidsavklaringspenger (AAP). Dette tiltaket gjelder for perioden det er innvilget og NAV har uttrykt at tiltaket ikke vil innvilges på nytt dersom tiltaksperioden avbrytes av uttak av foreldrepermisjon (fars del). Paret, der både mor og far har opparbeidet seg selvstendig rett til foreldrepenger, har derfor søkt NAV om å få overført fars permisjonstid til mor, fordi oppmøteplikten i AAP-tiltaket hindrer han i å ta ut permisjon. Mor er i ordinært arbeid og har foreldrepermisjon fra dette arbeidet. NAV har avslått en slik omgjøring.
Jeg mener problemstillingen har allmenn betydning og vil gjelde flere foreldre under tiltak i NAV der det er oppmøteplikt.
Det er av interesse å vite om statsråden mener regelverket for overføring av foreldrepermisjon er slik å forstå at deltagere i NAV-tiltak med oppmøteplikt ikke faller inn under bestemmelsene i loven, som gir rett til overføring av permisjonstid med rett på utbetaling av foreldrepenger, mellom foreldre. For foreldre i en slik situasjon er det avgjørende om NAV i slike tilfeller har mulighet til å utøve skjønn eller er om loven er å forstå som absolutt og dermed utelukker slike tilfeller.
Det er av interesse å vite om det er lovpålagt og dermed vanlig praksis at NAV både krever oppmøte for gjennomføring av innvilgede tiltak, samtidig som NAV krever uttak av permisjon, dersom familier fullt ut skal kunne ta i bruk retten til foreldrepenger.
I disse tilfellene vil da ikke berørte barn få full permisjonstid sammen med en forelder, dersom tiltaket NAV har innvilget gjennomføres. Alternativt avbrytes NAV–tiltak som NAV har ment er riktig. Jeg ber om en vurdering av om dette er vanlig og ønsket praksis. Dersom statsråden mener dette er rett praksis, bes statsråden om å begrunne dette.