Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:167 (2019-2020)
Innlevert: 25.10.2019
Sendt: 28.10.2019
Besvart: 05.11.2019 av olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Gjennom petroleumslovgivningen har myndighetene stilt krav om at forvaltningen av olje og gass skal styrke norsk næringsliv og industriell utvikling. Nå står vi foran en viktig satsing på offshore vindkraft. Equinors vindkraftplaner har fått omfattende støtte fra Enova og gode betingelser gjennom oljeskatteregimet.
Hvordan vil statsråden sørge for at denne satsingen styrker norsk næringsliv som f.eks. Kværner, som kan levere understell til denne vindkraftparken?

Begrunnelse

Da Norge bestemte seg for å satse på olje og gass ble det stilt krav om at ressursene skulle komme fellesskapet til gode og bidra til industriell utvikling i Norge. I Petroleumslovens § 1-2. Ressursforvaltningen står følgende:
Ressursforvaltningen forestås av Kongen i samsvar med bestemmelsene i denne lov og vedtak fattet av Stortinget.
Petroleumsressursene skal forvaltes i et langsiktig perspektiv slik at de kommer hele det norske samfunn til gode. Herunder skal ressursforvaltningen gi landet inntekter og bidra til å sikre velferd, sysselsetting og et bedre miljø og å styrke norsk næringsliv og industriell utvikling samtidig som det tas nødvendige hensyn til distriktspolitiske interesser og annen virksomhet.
Disse kravene har vært viktige og bør danne en rettesnor for hvordan man går fram når det skal satses på offshore havvind. Når Equinor får omfattende offentlig støtte til sitt offshore vindkraftprosjekt forsterkes argumentet for å sikre at norsk industri får delta i og nye godt av dette viktige prosjektet.

Kjell-Børge Freiberg (FrP)

Svar

Kjell-Børge Freiberg: Vindkraft til havs byr på spennende muligheter for norske bedrifter. Mange norske selskaper er allerede aktive og har vunnet konkurranser om kontrakter til havvindutbygginger internasjonalt.
I Norge har rettighetshaverne i oljefeltene Snorre og Gullfaks tatt investeringsbeslutning for Hywind Tampen-prosjektet som representanten Haltbrekken viser til. I tillegg har Olje- og energidepartementet ute på høring et forslag om åpning av områder for fornybar energi til havs og forslag til forskrift til havenergilova.
Hywind Tampen-prosjektet innebærer en delvis omlegging av kraftforsyningen på Snorre og Gullfaks gjennom etablering av en flytende vindpark mellom feltene. Når det gjelder kontraktstildelinger ved prosjektet, må rettighetshaverne på vanlig måte følge norske innkjøpsregler. Dette innebærer at innkjøp skal baseres på full konkurranse, objektive tildelingskriterier og en transparent prosess ved valg av leverandører. Norske leverandører vil dermed også ved havvindprosjekter i Norge måtte konkurrere om oppdrag og kontrakter.
Konsekvensutredningen for Hywind Tampen anslår at norske leverandører kan få tildelt mellom 43-69 pst. av de samlede kontraktsverdiene i investeringsfasen av prosjektet.
Den 31. oktober 2019 ble det offentlig gjort at Equinor – som operatør for Hywind Tampen-prosjektet, har tildelt kontrakter til flere norske selskaper knyttet til utbyggingen. Kontraktene er vunnet etter konkurranse og viser at norsk leverandørindustri er konkurransedyktig også innen prosjekter for flytende havvind.