Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:181 (2019-2020)
Innlevert: 25.10.2019
Sendt: 28.10.2019
Besvart: 01.11.2019 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Kan regjeringen garantere at Norge ikke deltatt i opptrening i eller støtte til noen av de væpnede gruppene som i dag deltar i Tyrkias invasjon av Syria, og ble Norge informert av USAs regjering om amerikansk opptrening, finansiering og støtte til de 21 væpnede gruppene som ifølge tyrkiske kilder i dag deltar i Tyrkias invasjon av Syria, da den amerikanske regjeringen ba Norge om å delta i det amerikansk-ledede programmet for støtte og opptrening av syriske væpnede grupper?

Begrunnelse

24. oktober beskrev VG alliansen av militser som deltar i Tyrkias folkerettsstridige invasjon av Syria. VG skriver at «…samme dag som militæroperasjonen startet sendte det tyrkiske pressebyrået Anadolu ut en melding om at Den frie syriske armé hadde skiftet navn til Den syriske nasjonalhæren» og «viste 29 militser som inngår i den nye «nasjonalhæren»». De fleste av disse militsene har en ekstrem islamistisk ideologi. En av dem, Jaish al-Islam, ble av USAs daværende utenriksminister i 2016 sammenliknet med IS og al Qaida. Det er disse militsene som har begått mange av de verste overgrepene i den tyrkiske invasjonen av Syria. Amnesty International hevder Tyrkia outsourcer krigsforbrytelser til disse gruppene (https://www.cbc.ca/news/world/syria-turkey-1.5328109).
I tillegg til en ekstrem islamistisk ideologi er det en annen ting som forener flertallet av militsene som de siste dagene har drept og fordrevet sivile, spesielt kurdere, nord i Syria. Ifølge den tyrkiske tenketanken Seta, som står Erdogan-regimet nær, har nemlig 21 av gruppene blitt trent og finansiert av USA. Rapporten er titulert «Uniting the Syrian opposition The components of the National Army and the implications of the unification» og er datert oktober 2019 (https://setav.org/en/assets/uploads/2019/10/A54En.pdf). Her forklares det at tre av militsene som I dag deltar på Tyrkias side ble finansiert gjennom det amerikanske forsvarsdepartementets program for å bekjempe IS, mens 18 ble støttet av CIA gjennom felles tyrkisk-amerikansk program for å støtte grupper som kriget for regimeskifte. Fjorten av gruppene skal også ha blitt forsynt av amerikanerne med avanserte panservernmissiler av typen TOW.
I juni 2016 ba Solberg-regjeringen Stortinget om godkjennelse til at norske soldater skulle ta seg inn i Syria med makt, for å gi «trening, rådgivning og operativ støtte» til syriske militser, som en del av den USA-ledete Operation Inherent Resolve. Det er flere grunner til å stille spørsmål om hva Norge visste om USAs støtte til islamistgruppene som i dag deltar i Tyrkias invasjon og begår massive overgrep mot sivilbefolkningen nord i landet. Til tross for at det var norske forsvarsressurser og norske skattepenger som ble brukt til å trene og støtte syriske militsgrupper, nekter regjeringen fortsatt å fortelle Stortinget og folket hvilke militsgrupper de norske styrkene ble satt til å støtte og trene opp.
Det er viktig å få klarhet i om noen av de væpnede gruppene Norge trente i Syria under USAs ledelse, nå deltar i Tyrkias invasjon av Syria og fordrivelsen av kurderne i området, slik tyrkiske kilder nå vedgår at flere USA-trente militser gjør i dag. Den norske regjeringen har en rekke ganger uttalt at den baserer seg på informasjon fra allierte når den tar viktige beslutninger om norske deltakelse i militære operasjoner og andre avgjørende sikkerhetspolitiske forhold. Derfor er det også svært viktig å få klarhet i om USAs regjering informerte Norge om amerikansk støtte, finansiering og opptrening til disse gruppene, da den henvendte seg til Norge for å be om norsk deltakelse i USAs program for opptrening av syriske væpnede grupper.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 28. oktober 2019, med spørsmål fra representanten Bjørnar Moxnes knyttet til tidligere norsk militært samarbeid med lokale grupper i Syria. Representant Moxnes spør om grupper vi har samarbeidet med nå støtter den tyrkiske intervensjonen i Syria, og om hvorvidt USA informerte Norge om sitt samarbeid med øvrige grupper i Syria, inkludert grupper som nå hevdes å bistå den tyrkiske intervensjonen.
Norske styrker samarbeidet med lokale grupper i Syria fra høsten 2016 til høsten 2017. Samarbeidet var betinget av at gruppene kun kjempet mot ISIL og ikke mot syriske regjeringsstyrker eller mot andre aktører. Etter at norske styrker avsluttet samarbeidet og forlot Syria, har ikke Forsvaret holdt oversikt over disse gruppenes innsats. Vi har heller ikke oversikt over USAs samarbeid med øvrige lokale grupper i Syria, og kan følgelig ikke si noe om deres nåværende rolle.