Skriftlig spørsmål fra Kirsti Leirtrø (A) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:222 (2019-2020)
Innlevert: 05.11.2019
Sendt: 05.11.2019
Rette vedkommende: Klima- og miljøministeren
Besvart: 15.11.2019 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Kirsti Leirtrø (A)

Spørsmål

Kirsti Leirtrø (A): 16. mai 2017 foretok Selbu kommune 1. gangsbehandling av rekreasjonsløyper for snøscooterkjøring. I dag to og et halvt år etter har fylkesmannen fortsatt ikke behandlet anken. Dette er ikke et unikt tilfelle. Flere kommuner opplever det samme.
Vil statsråden ta grep for å redusere fylkesmannens alt for lange saksbehandlingstid?

Begrunnelse

Listen over dialogen mellom Selbu kommune og fylkesmannen er for lang til å ta med i et skriftlig spørsmål, men spørsmålsstiller vil nevne at klagebehandlingen har blitt flyttet fra fylkesmannen i Finnmark, fylkesmannen i Troms og Finnmark, Fylkesmannen Nordland, Fylkesmannen i Møre og Romsdal, og er nå tilbake til fylkesmannen i Nordland som i brev av 19.07.19 skriver følgende:
Fylkesmannen i Nordland er oppnevnt som settefylkesmann til å behandle klager på snøscooterløyper i Selbu kommune. Klagene kan på grunn av ferieavvikling og stor saksmengde ikke forventes å bli behandlet her før utgangen av oktober 2019. Nå skriver vi november 2019, og Selbu kommune har fortsatt ikke hørt noe.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Til den konkrete saken som representanten omtaler i sin begrunnelse, vil jeg for ordens skyld påpeke at tiden saken har ligget til klagebehandling hos fylkesmennene, er betydelig kortere enn det man får inntrykk av i representantens omtale. Etter det jeg har fått opplyst, ble klagene oversendt fra kommunen til fylkesmannen i slutten av september 2018, det vil si halvannet år senere enn det representanten oppgir som dato for første gangs behandling av løypene i kommunen, og nesten et år etter at klagene kom inn til kommunen. Kommunen må derved også ta sin del av ansvaret for at klagesaksbehandlingen har tatt lang tid.
Like fullt har det i saken gått over et år fra kommunens oversendelse uten at saken er avgjort av fylkesmannen, og jeg er helt enig i at det er lang tid.
Klagesakene om snøscooterløyper er gjennomgående komplekse, og det er mange hensyn som skal vurderes og ivaretas. Det er derfor viktig at sakene behandles ordentlig og grundig. Regelverket om snøscooterløyper er forholdsvis nytt, og det er mange kommuner som oppretter nye løyper. Det er grunn til å tro at omfanget av klagesaker vil være størst i denne startfasen. Gjennom en grundig behandling av klagene bidrar fylkesmennene til å klargjøre hvordan regelverket skal praktiseres. Denne klargjøringen vil på sikt være til stor hjelp både for kommunene når de skal etablere snøscooterløyper, og for fylkesmennene selv når de skal behandle senere saker. Det er grunn til å tro at omfanget av klagesaker over tid vil reduseres og at saksbehandlingstiden kan kortes ned. Ordningen med snøscooterløyper som ble opprettet i 2015 følgeevalueres, og det skal avgis endelig evalueringsrapport om et år, i desember 2020. Det er i den forbindelse aktuelt å samtidig se på administrative konsekvenser av ordningen, eksempelvis knyttet til saksbehandling.