Skriftlig spørsmål fra Ole André Myhrvold (Sp) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:285 (2019-2020)
Innlevert: 12.11.2019
Sendt: 12.11.2019
Besvart: 20.11.2019 av olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg

Ole André Myhrvold (Sp)

Spørsmål

Ole André Myhrvold (Sp): Kan statsråden legge frem all korrespondanse mellom departementet og Statnett, mellom norsk side og EU, mellom norsk side og ESA, og mellom Norge og EFTA-landende vedrørende utbyggingen av NorthConnect-kabelen?

Begrunnelse

NorthConnect-kabelen står på EUs liste over prioriterte prosjekter, og EU har bevilget 10 millioner Euro til prosjektet.
Blant annet har BBC omtalt EUs ønske om utbygging av NorthConnect-kabelen. I en artikkel datert 24. februar skriver blant annet BBC følgende:

“NorthConnect's deputy project manager, Richard Blanchfield, said: "The decision demonstrates that the European Union considers the NorthConnect Project important to achieving the strategic goals of increasing security of energy supply, and contributing to sustainable development by integrating renewable energy sources across the European Union." “

Viser også til artikkel i ABC-Nyheter, 11. november der det heter:

"EU-kommisjonen lanserte forrige uke prosjekter som de regner for «viktige for fellesskapet», som kommer til å bli prioritert til EUs midler skal fordeles. Målet er å få dem realisert så raskt som mulig."

Kjell-Børge Freiberg (FrP)

Svar

Kjell-Børge Freiberg: NorthConnect har søkt om konsesjoner for å bygge og drive en ny utenlandsforbindelse for strøm mellom Norge og Storbritannia. Det er norske myndigheter som avgjør eventuelle konsesjoner til nye utenlandsforbindelser fra Norge, og behandlingen av konsesjonssøknadene ligger til Olje- og energidepartementet. Som ledd i dette arbeidet har departementet bedt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om å gi en samlet vurdering av NorthConnects søknader. Departementet har foreløpig ikke mottatt NVEs vurdering og norske myndigheter har ikke tatt stilling til prosjektet ennå.
EU utarbeider annethvert år en liste over energiinfrastrukturprosjekter av felles interesse innen elektrisitet, olje, gass og CO2 (Projects of Common Interest eller PCI). Det er Europa- og parlamentsforordning nr. 347/2013 om retningslinjer for pan-europeisk energiinfrastruktur (energiinfrastrukturforordningen) som regulerer prosessen for identifisering av prosjekter av felles interesse og vedtakelse av listen. Infrastrukturen kan gå mellom EU-land, mellom EU- og EØS-land og innad i et land hvis den har betydelige grenseoverskridende virkning. Det er prosjektutviklerne selv som søker om å få prosjekter på listen, men landene skal godkjenne at prosjekter som berører deres territorium får status som prosjekt av felles interesse. Forordningen stiller bl.a. tidsmessige og organisatoriske krav til konsesjonsbehandlingen av slike prosjekter. Prosjekter av felles interesse kan videre søke om finansiell støtte fra gjennom EU-fondet Connecting Europe Facility.
Energiinfrastrukturforordningen er ikke innlemmet i EØS-avtalen. Norske myndigheter er likevel blitt gitt anledning til å godkjenne at prosjekter som berører norsk territorium inkluderes på listen. Innspillene som Olje- og energidepartementet har gitt til eller mottatt fra Europakommisjonen om NorthConnect i den forbindelse er vedlagt. Det finnes også en e-postkorrespondanse mellom Olje- og energidepartementet, Europakommisjonen, Statnett, National Grid og britiske myndigheter fra 2015 vedr. beskrivelsen av PCI Norway – United Kingdom Interconnection i et vedlegg til listen over prosjekter av felles interesse (Technical Information on Projects of Common Interest). Jeg har ikke fått avklart med britiske myndigheter om det kan gis innsyn i e-postkorrespondansen, og må derfor eventuelt komme tilbake til dette. Det aktuelle vedlegget, senest oppdatert april 2018, er et offentlig dokument.[1]
Gjennom Stortingets behandling av Prop. 98 L (2015-2016) ble energiloven § 4-2 endret slik at konsesjon for å eie eller drive utenlandsforbindelser kan gis til andre aktører enn den systemansvarlige eller foretak hvor denne har bestemmende innflytelse. Det fremgår av forarbeidene at "Statnett må bidra i vurderingen av hvordan etablering av nye utenlandsforbindelser vil virke inn på kraftsystemet, blant annet i form av endrete systemdriftskostnader, virkninger på eksisterende utenlandsforbindelser og behovet for innenlandske nettinvesteringer. Slik bistand inngår som en del av oppgavene Statnett har som transmisjonsnetteier og systemansvarlig". I tråd med dette har Statnett gjort vurderinger på forespørsel fra NorthConnect. I tillegg har Statnett kommet med høringsinnspill til NVEs høring av NorthConnects konsesjonssøknad. OED har vært kopimottaker på enkelte innspill, og disse er vedlagt.
Utover dette har det ikke vært korrespondanse vedrørende NorthConnect mellom Olje- og energidepartementet og aktørene som stortingsrepresentanten henviser til i sitt spørsmål.

Vedlegg til svar i pdf-format