Skriftlig spørsmål fra Tor André Johnsen (FrP) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:296 (2019-2020)
Innlevert: 13.11.2019
Sendt: 13.11.2019
Besvart: 22.11.2019 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Tor André Johnsen (FrP)

Spørsmål

Tor André Johnsen (FrP): Torvindustrien er en viktig distriktsnæring og bidragsyter til det grønne skiftet ved å gjøre om store mengder organisk avfall til viktig vekstmedier som brukes i grønnsaksproduksjon og gartnervirksomhet.
Hvordan vil statsråden bidra til å legge til rette for fortsatt torvindustri og at bedrifter som eksempelvis Nittedal Torvindustri skal ha et grunnlag for drift også i fremtiden?

Begrunnelse

Formuleringer i Stortingsmelding 14 (2015-2016) om vurderinger av utfasing av torv har skapt stor bekymring i næringen. I ytterste konsekvens kan dette gjøre at grunnlaget for næringen forsvinner med tap av arbeidsplasser i distriktene som resultat.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Jeg er glad for at representanten Johnsen er opptatt av det grønne skiftet. Norge skal bli et lavutslippssamfunn i 2050 hvor klimagassutslippene reduseres med 90-95 pst. Det grønne skiftet vil endre rammebetingelsene for næringslivet. Det gir både muligheter og utfordringer. Regjeringen er opptatt av å være pådrivere i arbeidet for overgangen til lavutslippssamfunnet og at næringslivet gis forutsigbare rammebetingelser.
Som nevnt i mitt svar på skriftlig spørsmål nr. 464 (2018-2019) og nr. 1738 (2018-2019), har Klima- og miljødepartementet gitt Miljødirektoratet i oppdrag å lage en plan for utfasing av torv. Planen skal omfatte utfasing av bruken av torv til vekstmedier og jordforbedringsprodukter og andre produkter til private og i gartnerier og veksthus.
Departementet legger i oppdraget opp til at direktoratet skal lage forslag til en plan som innebærer at utfasing av bruken av torv til private bør skje så snart som mulig og senest innen 2025, dersom det er mulig å utvikle kommersielt tilgjengelige erstatningsprodukter med tilstrekkelig kvalitet og mindre klima- og miljøbelastning innen den tiden.
For de profesjonelle aktørene kan per i dag ingen av erstatningsproduktene erstatte torv slik den brukes i dag. Ulike brukere har ulike krav til dyrkingsmediet, og blandinger av erstatningsmaterialer må derfor tilpasses ulike brukere. Samtidig er det viktig at vi ikke innfører erstatningsprodukter som medfører negative miljøeffekter. Bransjen må få tid til å utvikle erstatningsprodukter som både har høy kvalitet og samtidig er bedre for klima og miljø. Derfor skal forslaget innrettes mot at utfasingen av torv i gartnerindustrien skjer innen 2030.
Forslaget til plan lages i samarbeid med torv-, gartneri- og avfallsnæringene. Berørte etater med ansvar for det eksisterende virkemiddelapparatet for forskning, innovasjon og produktutvikling skal involveres ved behov.
Miljødirektoratet kom i januar 2018 med en rapport som viser konsekvenser for naturmangfold, klima, næring og forbrukere av å fase ut uttak og bruk av torv. Som ledd i dette arbeidet fikk Miljødirektoratet laget flere utredninger om alternative dyrkingsmedier og jordforbedringsprodukter som kan erstatte torv. Utredningene viser at det finnes et bredt utvalg av alternativer til torv og at de ulike materialene har både fordeler og ulemper med tanke på miljøeffekten sammenlignet med torv. For private forbrukere anser Miljødirektoratet at det finnes et tilstrekkelig tilbud av erstatningsprodukter, mens dette er mer usikkert for gartnernæringen. Det må derfor forskning til for å utvikle produkter som har like gode egenskaper som torv. Trefiber og treflis, bark, kompost, biorest fra matavfall, biokull og ull fra husdyr er noen av produktene som nevnes i disse rapportene, og som kan produseres i Norge. Å bruke mer av disse fornybare ressursene til erstatning for torv, passer godt med regjeringens bioøkonomistrategi der vi legger vekt på å fremme økt ressursutnyttelse og gjenvinning av fornybare biologiske ressurser, blant annet ved å øke utnyttelsen av restråstoffer til lønnsomme produkter.
Nittedal torvindustri og liknende bedrifter er viktige produsenter av vekstmedier og jordforbedringsprodukter til både private hageeiere og profesjonelle grønsaksprodusenter og gartnerier. De har en viktig kompetanse på jordforbedringsmidler og sammensetninger som de kan bygge videre på i framtiden. Jeg avventer nå forslaget til plan fra Miljødirektoratet, som de har fått utsatt frist til 1. mars med å levere. Deretter vil jeg se nærmere på forslagene.