Skriftlig spørsmål fra Ole André Myhrvold (Sp) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:396 (2019-2020)
Innlevert: 26.11.2019
Sendt: 27.11.2019
Besvart: 04.12.2019 av olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg

Ole André Myhrvold (Sp)

Spørsmål

Ole André Myhrvold (Sp): Vil statsråden ta initiativ til å stoppe Statnett fra å ta beslutning torsdag 28. november, og sørge for at konsekvensutredning blir gjennomført, og omklassifisering ferdig behandlet og at Statnett blir gitt klare kriterier knyttet til beredskap, samfunnsansvar og følger for kunder?

Begrunnelse

Det regionale strømnettet (132kV), som i dag delvis inngår i Statnetts transmisjonsnett, skal avhendes til andre aktører for å rendyrke Statnetts oppgaver. Dette skjer blant annet i Møre og Romsdal.
Før salg kan skje må nettet omklassifiseres fra transmisjonsnett til regionalt transmisjonsnett, jamfør prosessbeskrivelse fra NVE. Slik omklassifiseringsprosess skjer hos NVE nå, men er ikke ferdig behandlet.
I Møre og Romsdal opplever man nå at Statnett selger 132kV-nettet før omklassifisering har skjedd og før det er gitt klare kriterier for salg.
De fire lokale aktørene NEAS, Svorka, Sunndal Energi og Rauma energi, ønsker å danne et felles selskap for å overta regionalt transmisjonsnett i sitt område. Det vil gi flere synergier, som blant annet lokal kunnskap, færre aktører, styrket beredskap, effektiv drift og regionens evne til å bære egne kostnader.
I stedet opplever man at Statnett velger å selge til en utenforstående aktør (Mørenett), slik at området får ytterligere en aktør forholde seg til. Dette vil bidra til økte tariffer for kundene i området på 44 millioner kroner årlig. I tillegg risikerer man svekket beredskap da Mørenett ikke er til stede med mannskap eller anlegg lokalt i dag, og kundene får ytterligere en aktør å forholde seg til, ikke færre slik statsråden later til å tro jamfør svar datert 26/11 d.å. til stortingsrepresentant Roger Magne Osen.
Møre og Romsdal fylkeskommune har bedt om en konsekvensutredning før salg gjennomføres.
Den lokale grupperingen opplever ikke å ha blitt tatt med i reelle forhandlinger, slik som forutsatt og skissert i Statnetts plan for prosess og tentativ tidsplan.
Det er ventet at Statnett vil fatte avgjørelse om salg til Mørenett 28/11 d.å.

Kjell-Børge Freiberg (FrP)

Svar

Kjell-Børge Freiberg: Det følger av formålsparagrafen i Statnetts vedtekter at foretaket har ansvaret for en samfunnsøkonomisk rasjonell drift og utvikling av transmisjonsnettet. Statnett har som strategi å selge nettanlegg som ikke er å regne som transmisjonsnett, for å fokusere på sin hovedoppgave.
Det er kun Statnett som kan eie transmisjonsnett i Norge. Det betyr at Statnett ikke kan selge nettanlegg som er definert som transmisjonsnett.
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) avgjør om nettanlegg skal defineres som transmisjonsnett eller distribusjonsnett. Statnett søkte i 2017 NVE om å få 132 kV anleggene i Møre og Romsdal omklassifisert. Omklassifiseres anleggene, kan de selges av Statnett. Dersom vedtaket fra NVE blir påklaget, er Olje- og energidepartementet klageinstans.
Departementet er kjent med at Statnett i den aktuelle salgsprosessen har tatt forbehold om at nettanleggene først blir omklassifisert til distribusjonsnett. Alle aktører med tilknytning til transmisjonsnettet i området ble orientert om Statnetts salgsplaner og med oppfordring til å kontakte Statnett dersom de var interesserte i å kjøpe anleggene.
Statnett har inngått en intensjonsavtale med Mørenett om salg av nettanleggene forutsatt at nødvendige tillatelser er gitt før anleggene overdras.
Etter min forståelse har dette vært en omfattende prosess som har pågått lenge, og som har involvert alle berørte parter.
Det er styret i statsforetaket som skal avgjøre om nettanlegg skal selges eller ikke. Jeg legger til grunn at Statnetts beslutninger i denne saken tas med formål om å oppnå en samfunnsmessig rasjonell drift og utvikling av transmisjonsnettet.
Departementet har fått opplyst at Statnett tar sikte på å selge nettet i sin helhet til én enkelt aktør for å sikre at drift, vedlikehold og utvikling ivaretas. Ved salg til flere netteiere må Statnett i større grad involveres i driftskoordineringen. Statnett anser Mørenett som den best egnede aktøren til å ta over nettet gjennom sin regionale tilstedeværelse, døgnbemannende driftssentral og en struktur som er tilrettelagt for oppgavene fremover. Videre uttaler Statnett at det er høyere risiko knyttet til salg av anlegg til nyetablerte selskap uten kjent struktur enn salg til etablerte selskap.
I henhold til rammene som følger av foretaksloven, skal det ikke gis noen føringer til Statnett med konkrete kriterier for salg av nettanlegg. Jeg har merket meg at Statnett vil selge regionalt distribusjonsnett for å konsentrere seg om driften og utviklingen av transmisjonsnettet.