Tellef Inge Mørland (A): Hvordan jobber statsråden for at også tungt rusavhengige personer, uten ressurser til å kontakte for eksempel pasient- og brukerombudet eller fylkesmannen, skal ha en reell mulighet for å påvirke hva slags helse- og omsorgstjenester de blir tilbudt av kommunen, herunder muligheten for gode heldøgns omsorgstilbud og rehabiliteringstilbud?
Begrunnelse
Pasient- og brukerrettighetsloven § 3-1 sier at tjenestebehovet så langt som mulig skal utformes i samarbeid med pasient eller bruker, og det skal legges stor vekt på hva pasienten eller brukeren mener ved utformingen av tjenestetilbudet.
I et svarbrev til Stiftelsen Guts av 20.april 2018 skriver statsråden at kommunene skal tilby nødvendige helse- og omsorgstjenester, og gi tilbud om plass i institusjon med heldøgns helse- og omsorgstjenester til personer med rusproblemer, dersom man har rett til det. Deretter viser statsråden til den tidligere nevnte pasient- og brukerrettighetsloven.
Litt senere i brevet skriver ministeren at:
«Dersom retten til nødvendige helse- og omsorgstjenester ikke er ivaretatt, eller tjenestetilbudet ikke er forsvarlig, kan vedtak klages inn til fylkesmannen.»
For enkelte personer med store helsemessige utfordringer, kan det imidlertid være vanskelig eller tilnærmet umulig å benytte seg av en slik klagemulighet. Dette kan for eksempel gjelde personer som sliter med en tung rusavhengighet.