Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:466 (2019-2020)
Innlevert: 03.12.2019
Sendt: 04.12.2019
Besvart: 10.12.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Kan statsråden redegjøre for regelverk og rutiner når arbeidsgiver bestrider sykemelding og en arbeidstaker søker NAV om forskuttering av sykepenger, saksbehandlingstid samt omfang av tilfeller der arbeidsgiver bestrider sykemelding?

Begrunnelse

Når en arbeidstaker er sykemeldt kan arbeidsgiver bestride sykemeldingen. Arbeidsgiver kan nekte å betale sykepenger de første 16 dagene av sykefraværet.
Arbeidstaker kan søke NAV om forskuttering av sykepenger, men står som følge av arbeidsgivers bestridelse av sykemelding uten inntekt før NAV fatter vedtak om forskuttering.
Tillitsvalgte innen fagforbund ser med bekymring en utvikling der arbeidsgiver bestrider sykemelding og ikke utbetaler sykepenger i arbeidsgiverperioden. En konsekvens er at medlemmer som er sykemeldt opplever å stå uten inntekt i en lengre periode.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Dersom en arbeidsgiver ikke utbetaler sykepenger vedkommende er forpliktet til å yte i arbeidsgiverperioden, kan arbeidstakeren kreve at Arbeids- og velferdsetaten utbetaler sykepengene. Beløpet som er utbetalt skal etaten kreve tilbake fra arbeidsgiveren. Dette framgår av folketrygdloven § 8-22.
Når en sykmeldt henvender seg til Arbeids- og velferdsetaten for å få utbetalt sykepenger i arbeidsgiverperioden, må etaten undersøke om vilkårene for å få rett til sykepenger er oppfylt. For å kunne vurdere om vilkårene er oppfylt, må det foreligge dokumentasjon i saken som gjør dette mulig. Det må innhentes opplysninger fra arbeidsgiver, og eventuelt fra lege, dersom det er tvil om at arbeidstakeren fyller vilkåret om å være arbeidsufør på grunn av sykdom. Arbeidstaker gis også anledning til å uttale seg før det treffes vedtak i saken.
Dersom Arbeids- og velferdsetaten kommer til at det er grunnlag for sykmelding, vil etaten utbetale sykepenger til arbeidstakeren og kreve det utbetalte beløpet tilbake fra arbeidsgiveren. Arbeidsgiver kan påklage vedtaket til Ankenemda for sykepenger i arbeidsgiverperioden (etter reglene i folketrygdloven § 21-13).
Dersom Arbeids- og velferdsetaten i likhet med arbeidsgiver kommer til at det ikke er grunnlag for sykmelding, kan arbeidstakeren påklage vedtaket (etter reglene i folketrygdloven § 21-12).
Det foreligger ikke statistikk som viser antall saker som gjelder bestridelse av
sykmelding. Det foreligger heller ikke oversikt over saksbehandlingstid på disse sakene. Arbeids- og velferdsetaten vil som oftest måtte innhente opplysninger fra aktuelle aktører for å få saken tilstrekkelig opplyst før vedtak treffes. Saksbehandlingstiden vil variere og avhenge av hvor raskt etaten mottar denne informasjonen.
Antall saker der Arbeids- og velferdsetaten har utbetalt sykepenger i arbeidsgiverperioden etter § 8-22 er noen hundretalls pr år. Klager fra arbeidsgiver til Ankenemda for sykepenger i arbeidsgiverperioden som gjelder bestridelse av sykmelding er mindre enn 100 pr år. Arbeids- og velferdsdirektoratet opplyser at tallene for slike saker kan peke i retning av en svak økning de siste årene, men uten å gi grunnlag for en klar konklusjon om at antall saker totalt er økende.