Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:486 (2019-2020)
Innlevert: 06.12.2019
Sendt: 06.12.2019
Besvart: 16.12.2019 av helseminister Bent Høie

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Responstid på ambulanse er viktig for tryggheten rundt i landet. AMK og Helseforetakene må melde inn responstiden etter dagens modellen, inntil noe nytt blir vedtatt.
Hva var responstiden på ambulanse for samtlige kommuner i 2018 og hittil i 2019, hva er grunnen til at man eventuelt ikke har villet oppgi det fram til nå, og når vil vi få en ny kvalitetsindikator for AMK og ambulanse?

Begrunnelse

I 2002 ble det satt en anbefalt responstid på ambulanse, denne tiden gjelder fra innringer får svar hos Landets akuttmedisinske kommunikasjonssentraler (AMK) til ambulanse er fremme på stedet. Videre ble det i NOU 2015:17 foreslått en helhetlig kvalitetsindikator, som gir plikt til å dokumentere resultater, og at disse må gjøres offentlig tilgjengelig.
Tidligere år er responstidene blitt delt ved forespørsel til Helsedirektoratet (eller Helsedep.?). Våren 2019 ble tallene for 2018 offentliggjort, men ble fjernet nesten umiddelbart da noen Helseforetak mener kvalitetsindikatoren viste feil tall. Arbeidstakerorganisasjonen Delta har etterspurt tallene for 2018 og hittil i 2019 uten å få dette. Kvalitetsindikatoren er nå under revidering, og det er uklart når en ny indikator er på plass. «Indikatoren er under revisjon. Nye oppdaterte tall vil legges ut når indikatoren er ferdig revidert» opplyser Helsedirektoratet på sine nettsider.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Responstid for ambulansetjenesten er en nasjonal kvalitetsindikator, i tråd med Akuttutvalgets anbefaling i NOU 2015:17 Først og fremst. Det er riktig at indikatoren er under revisjon, og at resultater for 2018 og 2019 ikke er tilgjengelig på Helsedirektoratets nettsider.
Bakgrunnen er at det er utfordringer med definisjonen av indikatoren og med datagrunnlaget. Helsedirektoratet og helseregionene samarbeider om å løse utfordringene.
Tidspunkt for publisering er avhengig av at ny indikator er ferdigstilt og har vært på høring og at helseforetakene rapporterer inn geodata (dvs. informasjon om hendelsen har inntruffet i by/tettsted eller grisgrendte strøk). Helsedirektoratet opplyser at de tidligst kan publisere resultater i juni 2020, med forbehold om at helseforetakene rapporterer inn komplette og korrekte data.