Skriftlig spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:590 (2019-2020)
Innlevert: 17.12.2019
Sendt: 18.12.2019
Besvart: 20.12.2019 av kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Hvilke konkrete tiltak gjør regjeringen, for eksempel gjennom tildelingsbrev, for å sikre mangfold i styrene i kulturinstitusjonene?

Begrunnelse

Klassekampen har nylig gjennomgått styrene i 13 norske kulturinstitusjoner. Denne viser at kun 2 av 98 styremedlemmer har ikke-vestlig bakgrunn.
Regjeringen Stoltenberg II slo i Soria Moriaerklæringen fast at den ville synliggjøre det flerkulturelle perspektivet på alle felter i kulturlivet, samt bidra til å skape bedre møteplasser mellom majoritets- og minoritetskulturer. Vi hadde da et mål om å stimulere og legge til rette for at minoritetskulturer kunne delta i kulturlivet på lik linje som majoritetssamfunnet.
I St.meld. nr. 32 (2008-2009)- Bak kulissene, ble konkrete tiltak foreslått, som «mål om at de faste institusjonene utvikler strategier og planer for å rekruttere og kvalifisere skuespillere og annet kunstnerisk personale med minoritetsbakgrunn» og «departementet ville bidra til at det blir oppnevnt personer med minoritetsbakgrunn til styrer og andre verv i institusjonene». Et konkret eksempel var at Kulturdepartementet i perioden 2008-2010 støttet forprosjektet «Styrende Mangfold» som skulle bidra til økt mangfold i styrer og ledelse i kultursektoren. Prosjektet inkluderte blant annet kursing om styrearbeid og ledelse i kultursektoren, besøk på kulturinstitusjonene og nettverksbygging. Prosjektet ble videreført gjennom støtte fra Kulturrådet frem til 2014. Fra 2015 forsvant finansieringen.
Vi registrerer at mangfold trekkes frem i Kulturmeldingen og at regjeringen nå etablerer en prosjektbasert støtteordning som skal legges til Kulturtanken. Vi registrerer også at regjeringen i budsjettforslaget for 2020 valgte å fjerne tilskuddene til gode lokale mangfoldstiltak.

Trine Skei Grande (V)

Svar

Trine Skei Grande: Kulturdepartementet ønsker et mangfoldig kulturliv som er relevant og representativt for hele befolkningen. Her er det fremdeles utfordringer og derfor har dette høy oppmerksomhet fra Kulturdepartementet.
Kulturdepartementet legger til grunn en bred forståelse av mangfoldsbegrepet som rommer flere dimensjoner, slik som sosial og kulturell bakgrunn, kjønn, funksjonsevne, religion, seksuell orientering og alder. I tråd med eierskapsmeldingen, Meld. St. 8 (2019-2020) Statens direkte eierskap i selskaper – Bærekraftig verdiskapning, er relevant kompetanse hovedhensynet ved Kulturdepartementets arbeid med styresammensetting. God styresammensetting krever at ulike stemmer og perspektiver kommer til uttrykk.
Kulturrådet har over flere år arbeidet med kulturelt mangfold, særlig gjennom prosjektet Inkluderende kulturliv Norden. Prosjektet ble avsluttet med konferansen Nordic Dialouges i desember 2019. Regjeringen ønsker å videreføre Kulturrådets innsats på dette området og fra 2020 skal Kulturrådet være nasjonal koordinator for økt mangfold, inkludering og deltakelse i kultursektoren. Det er lagt til grunn en økning på 4,4 mill. kroner til dette arbeidet. Gjennom dette oppdraget får Kulturrådet en permanent rolle i innsatsen for et mer mangfoldig kulturliv.
For å øke mangfoldet i kulturinstitusjonenes styrer, mener jeg at det også er viktig å øke mangfoldet generelt i kulturlivet. I 2020 er et særskilt oppdrag om kulturelt mangfold også lagt inn i tilskuddsbrev fra Kulturdepartementet. Oppdraget går blant annet ut på å tydeliggjøre at kunst- og kulturinstitusjoner har ansvar for å skape et representativt og tilgjengelig kulturliv, og videre at institusjoner skal utvikle egne strategier for å medvirke til økt relevans og representativitet i kulturlivet.
I 2020 fordeler regjeringen til sammen 24,5 mill. kroner til ulike institusjoner, tiltak og prosjekter på kulturområdet som skal stimulere til mangfold, integrering og bekjempelse av fattigdom. I 2019 ble det gitt 18 mill. kroner til tilsvarende.
Fra og med 1. januar 2020 styrkes også likestillings- og diskrimineringslovens aktivitets- og redegjørelsesplikt. Dette vil kunne bidra til øke offentlige myndigheters og arbeidsgiveres bevissthet rundt mangfold, og jeg er sikker på at dette også vil være et nyttig verktøy for kulturlivets arbeid for likestilling og mangfold.