Skriftlig spørsmål fra Åshild Bruun-Gundersen (FrP) til helseministeren

Dokument nr. 15:592 (2019-2020)
Innlevert: 18.12.2019
Sendt: 18.12.2019
Besvart: 20.12.2019 av helseminister Bent Høie

Åshild Bruun-Gundersen (FrP)

Spørsmål

Åshild Bruun-Gundersen (FrP): Vil helseministeren bidra til at Ønsketransporten får en enklere søknadsprosess ved godkjenning av sine ambulansebiler, og fjerne kravet om at bilene må merkes med logoen til et helseforetak?

Begrunnelse

Ønsketransporten er en ideell organisasjon som tilbyr å kjøre alvorlig syke og døende pasienter til steder eller personer som betyr mye for dem. I dag har de en ambulansebil lokalisert i Rogaland. Fremskrittspartiet har bidratt til at Ønsketransporten for 2020 får et statlig tilskudd på 1 million kroner, slik at de kan videreutvikle og utvide tilbudet sitt. Ønsketransporten har gitt utrykk for at de i første omgang vil kjøpe en ambulansebil til Hordaland og Agder. Undertegnede håper at Helseministeren ser det hensiktsmessig å rydde opp i regelverket, slik at Ønsketransporten får enklere søknadsprosess ved godkjenning av sine nye biler.
For å registrere en ambulansebil kreves det at ambulansesjef (helseforetak), politimester eller brannsjef skriver en anbefaling. Da Ønsketransporten søkte om godkjenning av sin første ambulansebil, stilte trafikkstasjonen krav om at bilen skulle merkes med «Helse Stavanger» på dørene og «Stavanger Universitetssykehus» langs taket. Ønsketransporten har opplyst at de syns det er svært lite hensiktsmessig at de må merke bilen med «Helse Stavanger», ettersom de er en selvstendig ideell organisasjon og ikke jobber for helse Stavanger. Kravene til merking av ambulanser er definert i et rundskriv fra Helsedirektoratet, som Statens vegvesen er nødt å forholde seg til. Rundskrivet har ikke tatt høyde for denne type ambulanser som Ønsketransporten har behov for. Undertegnede mener Helseministeren må vurdere å gjøre endringer i dette rundskrivet, for å ivareta behovet til Ønsketransporten om å merke bilene med selvstendige logoer.
Videre var det i søknadsprosessen noen uenigheter om hvorvidt Ønsketransporten hadde behov for utrykningsstatus. Ønsketransporten selv påpekte at under frakt av alvorlig syke pasienter kan det oppstå situasjoner der det vil være bedre for pasienten å komme seg direkte til sykehus enn å bytte ambulanse. Ønsketransporten selv sikrer kompetent helsepersonell om bord som kan ivareta pasienten og sykehuset i Stavanger støttet opp om at denne ambulansen kunne defineres som en del av sykehusets beredskap.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse- og omsorgsdepartementet har forelagt saken for Helse Vest RHF og Helsedirektoratet. Helsedirektoratet opplyser at Ønsketransportens bil klassifiseres som kategori A (transportambulanse) i henhold til Europeisk Standard EN 1789 Road ambulances, som er påkrevd etter Direktiv 2018/858 EEC. Helsedirektoratets vurdering er at det ikke bør by på utfordringer å få bilen godkjent, så lenge standarden og forordningen blir fulgt.
I Helsedirektoratets rundskriv fremgår det at transportambulanser i kategori A skal være hvit med blå tekst "Syketransport", og at transportør kan sette på sitt navn eller logo på nedre del av kjøretøyets sideflater. Bilen er ikke underlagt et helseforetaks kvalitetsregime og oppfølging, og skal ikke være merket med helseforetakets logo. Så vidt jeg forstår, er det i tråd med det Ønsketransporten selv ønsker når det gjelder merking.
Jeg viser videre til forskrift om godkjenning og registrering av utrykningskjøretøy § 3, hvor det fremgår at vedtak om godkjenning av kjøretøy skal begrenses til et minst mulig antall kjøretøy. Det er strenge krav vedrørende kompetanse for personell som kjører utrykning og antallet utrykningskjøretøy i Norge. Det er viktig at en ikke skaper usikkerhet ved at frivillige og gode tiltak gis mulighet/eller avkreves å kjøre utrykning eller gis merking som skaper uklarhet om ansvarsforholdene. Helse Vest RHF opplyser at Helse Stavanger har gitt utrykningstillatelse til Ønsketransportens ene bil i Sør-Rogaland. Etter en ny vurdering ser Helse Stavanger at dette ikke er nødvendig eller hensiktsmessig, og vil vurdere saken på nytt i dialog med Ønsketransporten. Ønsketransporten skal alltid ringe 113 ved behov for medisinsk hjelp.