Jenny Klinge (Sp): Mener olje- og energiministeren at den forventningen Mørenett som potensiell kjøper av 132kv-nettet har om å få hjelp av Statnett til å drifte regionalnettet i mange år gir grunn til å bremse prosessen og vurdere andre mulige kjøpere?
Begrunnelse
Jeg viser til mitt tidligere spørsmål, dokument nr. 15:411 (2019-2020), der jeg spurte:
"Hvordan vurderer statsråden Statnetts samfunnsansvar som oppfylt ved et salg av regionalnettet til en kjøper uten lokal tilstedeværelse, der Statnett likevel ser ut for å bli praktisk ansvarlig for driften og der det er en annen relevant, lokal kjøper?"
Bakgrunnen er at det ligger an til at Mørenett fra Sunnmøre får kjøpt 132kV-nettet av Statnett, mens Nordmøre og Romsdal Regionalnett burde kunne bli ansett som en mulig kjøper fordi de allerede har anlegg og drift i det aktuelle området. Nordmøre og Romsdal Regionalnett er dannet av fire nettselskaper fra Nordmøre og Romsdal, og disse går sammen om et felles eierselskap til regionalnettet. De ønsker å kjøpe regionalnettet av Statnett i sitt eget geografiske område.
Statsråd Freiberg svarte dette på spørsmålet:
"Statnett har som strategi å selge nettanlegg som ikke er å regne som transmisjonsnett for å fokusere på sin hovedoppgave. I forbindelse med salg av 132 kV nett i Møre og Romsdal har Statnett til hensikt å inngå en midlertidig drifts-, vedlikehold- og beredskapsavtale med Mørenett."
"Midlertidig" avtale har Mørenett i denne sammenhengen oppfattet som en avtale som kan gå over mange år, ifølge min samtale med direktøren 26/11. Dette handler om at Mørenett ikke har anlegg i det aktuelle området. Når Mørenett selv sier at de skal kunne få hjelp av Statnett i mange år framover, er dette ikke er forenelig med at Statnett selger for å konsentrere seg om sin hovedoppgave, nemlig 420kV-nettet. Det er viktig å merke seg at dersom målet for OED er færre nettaktører, stiller Nordmøre og Romsdal Regionalnett med en løsning der Statnett faktisk kan følge sin egen ønskede strategi langt bedre enn om de selger til Mørenett.