Skriftlig spørsmål fra Solfrid Lerbrekk (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:760 (2019-2020)
Innlevert: 23.01.2020
Sendt: 23.01.2020
Besvart: 31.01.2020 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Solfrid Lerbrekk (SV)

Spørsmål

Solfrid Lerbrekk (SV): Kan statsråden garantere at ikke Nav har feilpraktisert EØS-regelverket i saker med andre ytelser enn det som til nå er kjent i trygdeskandalen, og på hvilket grunnlag har nav kommet med konklusjonen om at feilen ikke rammer andre grupper?

Begrunnelse

I Dagbladet 23. januar 2020 går flere jurister ut og hevder at de tror at Nav kan ha feilbehandlet EØS-regelverket også når det gjelder andre ytelser enn det som har vært kjent til nå.
Ifølge VG-saken har Nav sendt et brev til Arbeids- og sosialdepartementet der etaten avviser at Nav har feilpraktisert EØS-regelverket for andre ytelser enn det som har vært kjent til nå (arbeidsavklaringspenger, sykepenger og pleiepenger).
Disse konklusjonen fra Nav vekker reaksjoner hos flere advokater på feltet som selv antyder at man potensielt står overfor tusenvis av klagesaker som også gjelder andre ytelser enn det som har vært kjent til nå.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Representanten Lerbrekk stiller spørsmål relatert til et oppslag i Dagbladet 23. januar i år der enkelte jurister hevder at Arbeids- og velferdsetaten kan ha feiltolket regelverket også når det gjelder andre ytelser enn de ytelsene saken så langt har dreid seg om. Jeg kjenner ikke til på hvilket grunnlag disse har uttalt seg.
Som en del av oppryddingsarbeidet har Arbeids- og velferdsdirektoratet gått gjennom etatens praktisering av EØS-retten på andre ytelser som etaten forvalter. Arbeids- og velferdsdirektoratet rapporterte om dette til departementet i brev av 22. januar. Gjennomgangen startet i november og ble avsluttet medio januar.
Resultatet av denne gjennomgangen vil fra Arbeids- og velferdsetatens side bli fulgt opp med nødvendige regelverksavklaringer og tydeliggjøring i rundskriv.
Arbeids- og velferdsdirektoratet viser til at det på enkelte områder vil være behov for å ta opp regelverksforståelsen med departementet. Direktoratet har allerede gjort dette på enkelte områder, og departementet er i gang med å vurdere disse problemstillingene, samt om det er andre spørsmål som bør vurderes med utgangspunkt i den gjennomgangen Arbeids- og velferdsdirektoratet nå har foretatt.
Jeg viser for øvrig til vedlegg til svar fra statsråd Hauglie 19. november 2019 s.7-8, på spørsmål 3 fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen av 12. november 2019, der komiteen ble informert om saker som er EØS-relevante, men ikke direkte knyttet til saken om artikkel 21 og midlertidig opphold.
Parallelt med arbeidet som foregår i etaten, jobber granskningsutvalget videre med sin gjennomgang, og skal etter planen levere sin rapport 1. juni 2020.
For øvrig verken kan eller vil jeg utelukke at arbeidet som nå pågår både i Arbeids- og velferdsforvaltningen, i departementet og av granskningsutvalget kan føre til at det kommer flere fakta og nye spørsmål på bordet.