Skriftlig spørsmål fra Nils Kristen Sandtrøen (A) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:782 (2019-2020)
Innlevert: 27.01.2020
Sendt: 27.01.2020
Besvart: 03.02.2020 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Nils Kristen Sandtrøen (A)

Spørsmål

Nils Kristen Sandtrøen (A): Hva konkret vil mat- og landbruksministeren foreta seg for å sikre at nedskaleringen av melkeproduksjonen ikke fører til at arbeidsplasser i landbruk og industri i Finnmark ryker som følge av at det blir for få produsenter igjen?

Begrunnelse

Nedskaleringen av melkeproduksjonen kan få betydelige konsekvenser for muligheten til å opprettholde arbeidsplasser i landbruk, industri og meieribransjen i enkelte deler av landet.
For eksempel er Tines meieri i Tana avhengig av at det er mange nok melkeprodusenter til å sikre grunnlaget også for de viktige industriarbeidsplassene for regionen. Arbeidsplasser som blir borte i industri og landbruk, rammer noen kommuner og regioner ekstra hardt, fordi de ikke har like gode muligheter for alternativ sysselsetting. I Finnmark er det 33 % av befolkningen i arbeidsfør alder som ikke har arbeid. Dersom matproduksjon og jordbruket i praksis blir kraftig svekket eller i verste fall ryker etterhvert i de nordligste delene av Norge, strider dette med Stortingets klare vedtak om landbruk i hele landet.

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Norsk melkeproduksjon må reduseres med om lag 100 mill. liter melk. Etter avtale mellom staten og Norges Bondelag gjennomføres nå en ekstraordinær oppkjøpsrunde med sikte på å kjøpe ut 40 mill. liter melk. Resterende del av nedskaleringen gjennomføres med redusert forholdstall for produksjonskvotene.
Landbruk i hele landet er viktig for regjeringen. Oppkjøpet av melkekvoter er fordelt ut fra produksjonsregionenes andel av grunnkvote. Dette bidrar til en fortsatt stabil regional fordeling av melkeproduksjonen, også etter nedskaleringen. Det vil si at i alle regioner vil melkemengden til foredling bli noe mindre. Det er en nødvendig konsekvens at både jordbruket og foredlingsindustrien må tilpasses en produksjon for hjemmemarkedet. Det innebærer noe redusert aktivitetsnivå.
Å opprettholde landbruksbasert aktivitet i alle regioner, inkludert Finnmark, må skje innenfor
de mulighetene markedet gir, enten det er basert på melk eller andre råvarer. Det er problemstillinger som vil bli vurdert nøye i det kommende jordbruksoppgjøret.