Tellef Inge Mørland (A): Hva gjør Sørlandet sykehus for at det skal være enklest mulig for pasienter som bor i distriktene å reise til et av de tre sykehusene deres i forbindelse med konsultasjoner, har det blitt gjort endringer i rutinene ved sykehuset, som har gjort det vanskeligere for pasienter med lang reisevei, og hva skyldes i så fall disse endringene?
Begrunnelse
Undertegnede har fått flere henvendelser fra pasienter i distriktskommuner på Agder, som forteller at endrede rutiner hos Sørlandet sykehus har gjort det vanskeligere for de å møte til timeavtaler.
For noen pasienter handler dette om at man tidligere kunne få gjennomført to timeavtaler på samme dag, for eksempel i forbindelse med oppfølging av enkelte kreftformer eller hjertelidelser. Tilbakemeldingene går på at folk med hjertelidelser tidligere kunne få tatt blodprøve på formiddagen, med påfølgende konsultasjon litt seinere på dagen.
Pasienter som har hatt brystkreft kunne få tatt mammografi, før de etter et par timer kunne få en konsultasjon med svar på hva mammografien viste. Nå får man disse timeavtalene på to ulike dager. I tillegg til at dette medfører økt reising for pasienten, kan det også være en betydelig psykisk belastning å måtte vente på svaret på denne typen undersøkelser / prøver i lengre tid.
En annen henvendelse handler om at terskelen for å få drosje til sykehuset skal ha blitt høyere, og at det ikke tas hensyn til manglende eller dårlig kollektivtilbud i distriktskommunene, når det settes opp tidspunkt for time.