Kjersti Toppe (Sp): Hvordan har departementet fulgt opp Helsedirektoratets konklusjon om refusjon av reseptfrie legemidler til iktyose-pasienter, hvilke regelendringer vil statsråden eventuelt gjennomføre på denne bakgrunnen, og hva er den videre fremdriftsplanen i saken?
Begrunnelse
Det vises til dokument 15:2181 hvor statsråden fikk spørsmål om hvorvidt han ville gjennomgå aktuelle refusjons- og stønadsordninger for å sikre at pasienter med diagnosen lamellær iktyose ikke blir sittende igjen med store utgifter som følge av sykdommen. Med henvisning til refusjons- og stønadsordningene tilhører Helse- og omsorgsdepartementet svarte statsråden følgende:
«Helsedirektoratet har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet sett nærmere på mulige endringer i blåreseptordningen for næringsmidler og medisinsk forbruksmateriell, og leverte sin rapport 1. juli 2019. I rapporten foreslås blant annet at bidragsformål som oppfyller prioriteringsvilkårene enten bør overføres til blåreseptordningen eller dekkes av andre aktører (kommune eller RHF). Direktoratet viser til at "Tilstandene som omfattes av [bidragsformålene cystisk fibrose, betydelige (utbredte) og kroniske hudlidelser og kroniske og alvorlige sår og fistlenr], vurderes å være alvorlige, og bruken av produktene som refunderes i dag antas i vesentlig grad å oppfylle prioriteringskriteriene." Videre trekker direktoratet fram at "brukere, spesielt alvorlig rammede iktyosepasienter, har til dels høye utgifter til tross for en 90 % dekning etter av egenbetalingstaket for bidragsordningen er nådd". Departementet vil nå vurdere videre oppfølging av direktoratets forslag. Det vil derfor kunne ta noe tid før eventuelle endringer i regelverket kan tre i kraft.»
Spørsmålsstilleren registrerer at statsråden ikke utelukker å gjennomføre regelendringer i tråd med Helsedirektoratets konklusjon. Det bes derfor om en orientering om hvordan Helsedirektoratets rapport er fulgt opp. Dersom statsråden ennå ikke har fattet noen beslutning om hvorvidt regelverket bør endres, bes han angi når en slik beslutning kan ventes.