Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:935 (2019-2020)
Innlevert: 12.02.2020
Sendt: 12.02.2020
Besvart: 19.02.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Hvordan skal statsråden sørge for at alle kvinner får et likt tilbud når det gjelder å få gjennomført enkle gynekologiske undersøkelser som f.eks. celleprøve?

Begrunnelse

Tall fra helsepolitisk barometer som ble presentert for et år siden viste at nær hver femte kvinne ikke fikk tilbud om gynekologisk undersøkelse hos sin fastlege. I samme undersøkelse måtte 25 prosent av kvinnene vente i 5-10 uker på time hos gynekolog etter det.
I Oslo/Akershus måtte 19 prosent av kvinnene vente i mer enn 15 uker på time.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Representanten Nicholas Wilkinson spør om hvordan alle kvinner i Norge skal få likt tilbud om å få gjennomført enkle gynekologiske undersøkelser som f.eks. celleprøver. Han viser bl.a. til tall fra helsepolitisk barometer hvor hver femte kvinne ikke har fått tilbud om gynekologisk undersøkelse hos sin fastlege.
Det kan virke som om representanten og jeg deler oppfatning av hvor løsningen ligger. Det er hos fastlegene de enkle gynekologiske undersøkelsene skal tilbys. Det følger av fastlege-forskriften at fastlegens listeansvar dekker alle allmennlegeoppgaver innen somatikk, psykisk helse og rus for innbyggerne på listen dersom ikke annet er presisert i lov eller forskrift. Enkle gynekologiske undersøkelser er en slik allmennlegeoppgave. Det er kommunens ansvar å følge opp at personer som oppholder seg i kommunen tilbys nødvendige allmennlegetjenester, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 3-1 og § 3-2 første ledd.
I Norge får alle kvinner fra 25 til 69 år brev med påminnelse fra Kreftregisterets Livmorhals-program når det er på tide å ta livmorhalsprøve (celleprøve av livmorhalsen). Livmorhals-programmet er et screeningprogram, hvor man systematisk undersøkelser friske mennesker for å oppdage sykdom eller forstadier før symptomer viser seg. Ved å ta livmorhalsprøve kan celleforandringer oppdages og behandles, og mange kan unngå livmorhalskreft. Det tar bare noen få minutter å ta prøven, og den kan tas hos bl.a. fastlegen.
Vi er kjent med at fastlegeordningen er en ordning under press, også hva gjelder tilgjengelighet. Til våren legger vi fram en handlingsplan som kommer til å inneholde flere grep som skal ruste fastlegeordningen for fremtiden. Vi er allerede godt i gang med å bedre ramme-vilkårene for og å rekruttere flere fastleger. I dette arbeidet samarbeider vi tett med partene gjennom trepartssamarbeidet.