Skriftlig spørsmål fra Eigil Knutsen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:940 (2019-2020)
Innlevert: 13.02.2020
Sendt: 13.02.2020
Besvart: 20.02.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Eigil Knutsen (A)

Spørsmål

Eigil Knutsen (A): Når vil regjeringen levere en lovproposisjon om dykking til Stortinget, som de nå har fått underlag til fra Arbeidstilsynet?

Begrunnelse

Fra 1959 har Arbeidstilsynet ført tilsyn med arbeidsdykking innaskjærs. Dette er nå endret av en tingrettsdom, og Sjøfartsdirektoratet og Arbeidstilsynet har sendt forslag til lovendring ut på høring. Det er uvisst hvor denne prosessen står i dag. I følge regjeringens postjournal sendte Arbeidstilsynet «Underlag til lovproposisjon dykking» til Arbeids- og sosialdepartementet 21.01.2020. Arbeidstilsynet foreslår at all yrkesdykking skal inn under arbeidsmiljøloven.
Som en konsekvens av manglende prosess har innaskjærs yrkesdykkere en arbeidsdag der det er uklart hvilke lover som gjelder, hvilke forskrifter som er gjeldende og hvilket tilsyn de skal forholde seg til. De mener selv at dette utgjør en sikkerhetsrisiko for bransjen som helhet. Den seriøse delen av Dykkerbransjen venter nå på klargjøring fra regjeringen. Usikkerheten hos arbeidsgivere og ikke minst arbeidstakere er stor, og Industri Energi har lenge etterlyst en lovproposisjon om dykking til Stortinget.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Arbeidsmiljøloven er, i likhet med tidligere arbeidervernlover, avgrenset mot bl.a. "sjøfart, fangst og fiske". Sjøfartsområdet har i stedet sin egen arbeidsmiljø- og sikkerhetsregulering, underlagt Nærings- og fiskeridepartementet og Sjøfartsdirektoratet.
Som representanten er kjent med, har Sjøfartsdirektoratet og Arbeidstilsynet hatt på høring forslag til nye forskrifter som skal sikre at alle yrkesdykkere er omfattet av et godt sikkerhetsregelverk, uansett hvilket regime det dykkes under. Bakgrunnen for forslaget er flere rettsavgjørelser som har synliggjort at visse dykkeaktiviteter sorterer under sjøfartslovgivningen. Etatenes høringsnotat omfattet også et forslag til endring i arbeidsmiljøloven § 1-2. Lovforslaget er en presisering av "sjøfartsunntaket", ved å tydeliggjøre grenseflaten mellom arbeidsmiljøloven og skipsarbeidsloven, og hvor formålet er å bedre aktørenes forutsigbarhet. Det er dette forslaget Arbeidstilsynet nå har gitt et underlag til, gjennom en høringsoppsummering mv. Høringsforslaget er således fortsatt til behandling. Vi vil lese høringsinnspillene nøye og vurdere dem. Jeg vil også vise til at statssekretærer i NFD og ASD 23. januar i år hadde møte med de relevante gruppene og deres organisasjoner om saken. I møtet ble det blant annet redegjort for status og den videre oppfølging, og som alle parter fikk gi sine innspill til. I møtet ble det det blant annet opplyst at det er behov for å arbeide videre med lovendringsforslaget.