Skriftlig spørsmål fra Lise Christoffersen (A) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:969 (2019-2020)
Innlevert: 16.02.2020
Sendt: 17.02.2020
Besvart: 24.02.2020 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Lise Christoffersen (A)

Spørsmål

Lise Christoffersen (A): Aftenposten har søndag 16. februar 2020 en artikkel om datofella når det gjelder foreldrepermisjon, der nybakte foreldre kan tape store penger i tilfeller der foreldre ikke tar ut foreldrepengene sammenhengende.
Med hvilken hjemmel avkorter Nav foreldrepengene dersom far søker etter at mor er ferdig med sin permisjon, men fortsatt er hjemme med barnet i ferie eller ulønnet permisjon, og hva vil statsråden gjøre på hvilket tidspunkt, for å rette opp denne systemfeilen?

Begrunnelse

I Aftenpostens artikkel https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/rAKkRR/mikkels-pappa-gikk-i-fedrekvote-fellen-mister-35000-kroner framgår det at fedre som ikke søker foreldrepermisjon innen fristen, senest dagen før mors foreldrepermisjon utløper, kan miste rettigheten de har etter folketrygdloven § 14-10, der det framgår at det er en tidskonto på inntil tre år for uttak av foreldrepermisjon, og § 14-11 om utsettelse av foreldrepermisjon. Det står ingen steder i loven at forutsetningen for utsettelse av fars permisjon er at søknad om utsettelse er innlevert senest innen siste dag av mors permisjon. Det burde heller ikke være nødvendig, men være tilstrekkelig at fars søknad om utsettelse er innlevert i tide til ferdig saksbehandling før fars permisjon starter. Neste spørsmål som kan stilles, er hva som er "i tide". Hvor er hjemmelen for at det er siste dag for mors foreldrepermisjon dersom hun skal ta ut ferie eller ulønnet permisjon før far overtar? Et annet spørsmål er med hvilken hjemmel fars søknad avslås/avkortes, dersom den kommer inn etter den fristen som er satt i forhold til utløpet av mors permisjon? Og hva er begrunnelsen for at Nav ikke kan etterbetale, dersom fars søknad kommer inn så sent at saken ikke er ferdig behandlet før far går i permisjon. Hvor finnes hjemmelen for at man da ikke bare kan etterbetale? I forlengelsen av dette følger at det utfra Aftenpostens reportasje kan se ut som at Nav i lang tid har vært klar over denne fellen, uten å melde fra oppover i systemet. Det virker også underlig at statsråden, utfra personlige erfaringer, bare viser til egne vanskeligheter, uten selv å ta initiativ til en gjennomgang av et regelverk som er uforståelig for mange.
Statsråden viser i sitt svar til Aftenposten om at han vil se på problemstillingen og er villig til å se på endringer i regelverket. Det er positivt, men det virker ganske uforståelig at det må gjøres "grundige faglige vurderinger", slik at "endringer vil ta tid". Dette burde ikke være vanskeligere enn at pengene utbetales fra det tidspunktet Nav har konkludert med at rettigheten foreligger.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Først vil jeg si at jeg har stor forståelse for at det skaper utfordringer for familier om man søker om foreldrepenger for sent. Det er avgjørende at det gis god og tilrettelagt informasjon om frister for søknader.
Folketrygdloven § 14-10 siste ledd fastsetter at foreldrepenger må tas ut sammenhengende fra det tidspunkt uttaket starter. Det betyr at mor eller far må være stønadsmottaker på et hvert tidspunkt for å unngå at dager faller bort.
I enkelte tilfeller kan foreldrene utsette uttaket, for eksempel hvis den som mottar foreldrepenger har lovbestemt ferie eller er i arbeid på heltid. På grunn av regelen om sammenhengende uttak, må imidlertid den som skal utsette uttaket, søke NAV i forkant, slik at NAV kan vurdere om vilkårene for utsettelse er til stede. Fedre som ikke skal ta ut foreldrepenger fra dagen etter at mor er ferdig med sin foreldrepengeperiode, må dermed søke om utsettelse før mor avslutter sitt foreldrepengeuttak.
Reglene om utsettelse følger altså av folketrygdloven, og NAV har ikke adgang til å utvise skjønn i disse sakene.
God informasjon er avgjørende i disse tilfellene, og NAV gir god informasjon til fedre om at de må søke om foreldrepenger, eventuelt også søke om utsettelse. Fedre får et brev når det gjenstår fire uker av mors foreldrepengeperiode, der det gis en påminnelse om at han må sende inn søknad om foreldrepenger. På nav.no finnes det informasjon om søknadsfrister. I tillegg har NAV en uttaksplanlegger (familie.nav.no) som gjør at fedre enklere kan innrette og planlegge for foreldrepengeperioden. Både i den generelle informasjonen på NAVs hjemmesider og i uttaksplanleggeren opplyses det om frister for far til å søke om foreldrepenger og/eller utsettelse av foreldrepengene. NAV gir også informasjon på sin side på Facebook. Samlet sett får dermed foreldrene rikelig med informasjon. De som likevel glemmer å søke om utsettelse, eller søker for sent, mister da det antallet dager som de har oversittet fristen med.
Jeg vil se på problemstillingen og vurdere den nærmere før jeg eventuelt vil foreslå lovendringer.