Arne Nævra (SV): Dyrevelferdsloven sier, etter en ny formulering i 2010, at det ikke skal brukes piggtråd i gjerde for å regulere dyrs ferdsel. Mattilsynet har også den 27.8.12 tolket loven slik at "Det er forbode å ha gamle piggtrådgjerde som dyra med stor sannsynlegheit kan skade seg på".
Hva vil statsråden gjøre for at all den gamle piggtråden som ikke er i bruk, men er farlige viltfeller, blir registrert og fjernet?
Begrunnelse
Dyrevelferdsloven §18 sier:
"Bygninger, gjerder og andre mindre innretninger skal utføres eller oppføres og holdes ved like slik at dyr ikke utsettes for fare for unødige påkjenninger og belastninger. Det skal ikke brukes piggtråd i gjerde for å regulere dyrs ferdsel.
Selv om loven i utgangspunktet gjelder fra den trådte i kraft 1.1.2010, så må man være klar over at også gamle gjerder kan rammes av forbudet, dersom dyr utsettes for fare for unødige påkjenninger og belastninger."
Mattilsynet sier i brev 27. august 2012:
Mattilsynet tolkar 27. august 2012 tolker § 15, fyrste ledd, andre punktum slik:
"1) Det er forbode å setja opp nye piggtrådgjerde (etter at ny Lov om
dyrevelferd vart vedteken) og
2) Det er forbode å ha gamle piggtrådgjerde som dyra med stor
sannsynlegheit kan skade seg på".
Men det er ikke noe system for systematisk registrering av gamle piggtrådgjerder og oppfølging av at disse blir fjernet. Disse rustne restene av gammel piggtråd som ligger igjen mange steder i kulturlandskap og utmark, representerer store farer for vilt, husdyr på utmarksbeite og hest og rytter i utmark. Det finnes utallige, stygge tilfeller, dokumentert med sterke bilder av dyrs lidelser og langsomme død etter å ha sittet fast i slike gjerderester. Men det er altså bare tilfeldige oppdagelser og enkeltpersoners meldinger til Mattilsynet som kan resultere i fjerning av piggtråden.