Hege Haukeland Liadal (A): Mange yngre kvinner opplever å få livmorhalskreft til tross for normale celleprøver.
Hva vil statsråden gjøre for å kvalitetssikre testene for de yngre kvinnene som deltar i Livmorhalsprogrammet, slik at vi kan redusere antallet feiltolkede celleprøver også i denne gruppen?
Begrunnelse
Forekomsten av livmorhalskreft er sterkt redusert de siste årene. Dette takket være det norske livmorhalsprogrammet. Men dessverre gjelder ikke de positive tallene for yngre kvinner. Tvert imot er det en økning i forekomsten av livmorhalskreft hos yngre kvinner. Det skyldes ikke at de ikke tester seg. Årsaken er at vi ikke har gode nok tester for denne gruppen.
For yngre kvinner i alderen 25-33 år blir fremdeles celleprøvene analysert i mikroskop (cytologi). Dette betyr at celleforandringer kan overses, og at de får livmorhalskreft på tross av at de følger programmet, tester seg jevnlig og har normale celleprøver. Feiltolkede celleprøver har ført til at Norsk pasientskadeerstatning har utbetalt mer enn 60 millioner kr de siste 5 årene.
For voksne/eldre kvinner (34-69 år) er cytologi erstattet med en HPV-test, som er mer presis en tradisjonell cytologi, men som ikke egner seg for yngre kvinner. For å unngå å overse celleforandringer hos yngre kvinner, har derfor flere sykehus selv valgt å kvalitetssikre cytologi for disse med en norskutviklet test (HPV mRNA test) og med gode resultat. Dessverre eksisterer det ikke midler på avdelingenes egne budsjett til å opprettholde denne praksisen. Enn så lenge er ikke denne testen en del av livmorhalsprogrammet, og den dekkes heller ikke gjennom sykehusenes innsatsstyrte finansiering. Dette bør vi gjøre noe med, slik at Livmorhalsprogrammet kan gi en reell trygghet også for yngre kvinner og redusere forekomsten av livmorhalskreft.