Skriftlig spørsmål fra Guri Melby (V) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1013 (2019-2020)
Innlevert: 19.02.2020
Sendt: 20.02.2020
Besvart: 27.02.2020 av barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad

Guri Melby (V)

Spørsmål

Guri Melby (V): Hvilke grep vil statsråden ta for å forenkle byråkratiet knyttet til søknad om foreldrepenger, og spesielt til det rigide regelverket rundt tidsfrist for fars søknad?

Begrunnelse

Søndag 16. april kunne vi lese om Øystein Lorvik Nilsen i Aftenposten. Han er nybakt far, men har fått avslag på fire uker med foreldrepenger, da han søkte for sent. Regelen er at han må søke mens mor fortsatt tar ut foreldrepenger, men helst 4-6 uker før han skal ta ut foreldrepenger selv. Nilsen søkte da mor fortsatt var i permisjon, men da de siste ukene av permisjonen hennes var ulønnet, og hun ikke mottok foreldrepenger på søknadstidspunktet, mistet han 35 000 kr i foreldrepenger.
I Aftenposten-artikkelen kaller NAV selv regelen «en felle», som flere fedre havner i hvert år.
Da Venstre gikk i regjering i 2018, fikk vi gjennomslag for en tredelt foreldrepermisjon, hvor mors og fars kvoter ble utvidet fra 10 til 15 uker. Dette har vært spesielt viktig for fedrene, som nå har reell mulighet til å ta lang foreldrepermisjon. Statistikken viser at far vanligvis tar ut det antall dager han har krav på, verken mer eller mindre. Mor tar vanligvis hele fellesperioden. Dersom vi skal oppnå et mer likestilt samfunn, er det også viktig å se til familien. Foreldre må i større grad likestilles som omsorgspersoner. Mer fleksible kjønnsroller betyr mer frihet for både mor og far på hjemmebane og på jobb. Det betyr også at barnet får bedre tilknytning til far, og at det har likestilte rollemodeller, helt fra starten. Derfor har det vært viktig at fedrekvoten er raus.
Intensjonen med tredelt foreldrepermisjon har vært å styrke hver forelders rett til tid med barnet i begynnelsen av livet, og at flere fedre skal ta ut lenger permisjon. Tall fra NAV viser at det virker: Etter at fedrekvoten ble økt fra 50 til 75 dager 1. juli 2018, har fedre hatt en klar økning i uttaket. Færre fedre velger 50 dager, og flere velger 75 dager. I tillegg var det flere menn som mottok foreldrepenger i 1.-3. kvartal 2019 enn i samme periode året før.
Det er problematisk om søknadssystemet er så komplisert at intensjonen bak tredelt permisjon svekkes. Det er bra at flere fedre ønsker å ta ut mer permisjon, og det bør legges til rette for, ikke hindres. Venstre mener folk må komme foran systemet. Brukerne må møte et system som er enkelt å forstå og forholde seg til, eventuelt må det åpnes opp for større bruk av skjønn.
Jeg er glad for at statsråden har sagt at han vil se på problemstillingen, og ser fram til konstruktivt svar.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Svar

Kjell Ingolf Ropstad: Jeg har stor forståelse for at det skaper utfordringer for familier om man søker om foreldrepenger for sent. Jeg er opptatt av at flest mulig fedre får til å ta ut foreldrepenger. Det forutsetter at fedrene kjenner sine rettigheter. Det er derfor avgjørende at NAV gir god og tilrettelagt informasjon om frister for søknader. Fedre må på sin side sette seg inn i informasjonen fra NAV og forholde seg til vilkårene for ordningen, herunder søke i rett tid.
NAV gir i dag informasjon i ulike kanaler. Fedre/medmødre får blant annet et brev når det gjenstår fire uker av mors foreldrepengeperiode, der det gis en påminnelse om at far/medmor må sende inn søknad om foreldrepenger. På nav.no finnes det informasjon om søknadsfrister. I tillegg har NAV en uttaksplanlegger (familie.nav.no) som gjør at far/medmor enklere kan innrette og planlegge for foreldrepengeperioden. Både i den generelle informasjonen på NAVs hjemmesider og i uttaksplanleggeren opplyses det om frister for far/medmor til å søke om foreldrepenger og/eller utsettelse av foreldrepengene. NAV gir også informasjon på sin side på Facebook.
Utgangspunktet er at foreldrepenger skal tas ut sammenhengende fra uttaket starter. Dette innebærer at dager der ingen av foreldrene tar ut foreldrepenger, faller bort fortløpende. I forbindelse med lovbestemt ferie, heltidsarbeid, sykdom eller institusjonsopphold kan imidlertid foreldrepengene utsettes. Under utsettelse bortfaller ikke foreldrepengedager selv om ingen av foreldrene mottar foreldrepenger. Ved utsettelse på grunn av heltidsarbeid, må det foreligge skriftlig avtale med arbeidsgiver. Avtalen må være NAV i hende før utsettelsen starter, det vil si mens en av foreldrene fortsatt mottar foreldrepenger. Dermed kan NAV vurdere om vilkårene for utsettelse er oppfylt.
Regelen om at stønadsperioden løper sammenhengende har vært slik i lang tid. Tidligere var det ikke adgang til å utsette foreldrepengeuttaket bortsett fra ved ferie eller sykdom. Fra 2007 fikk foreldre mulighet til å utsette uttak ved arbeid på heltid. Bestemmelsen om sammenhengende uttak ble da beholdt, uten noen nærmere begrunnelse. I forarbeidene (Ot.prp. nr. 104 (2004-2005)) er bestemmelsen omtalt slik: "Etter dagens regler er det et vilkår at stønadsperioden tas ut sammenhengende jf. nåværende § 14-7 fjerde ledd. Bakgrunnen for dette er stønadens formål om å sikre inntekt for foreldre i forbindelse med fødsel og adopsjon."
Lovverket er altså klart her; man må søke om utsettelse mens den andre forelderen fortsatt mottar foreldrepenger. Dette er en bestemmelse som NAV ikke har adgang til å gjøre unntak fra. Jeg vil se på problemstillingen og vurdere den nærmere før jeg eventuelt vil foreslå lovendringer.