Guri Melby (V): Hvilke grep vil statsråden ta for å forenkle byråkratiet knyttet til søknad om foreldrepenger, og spesielt til det rigide regelverket rundt tidsfrist for fars søknad?
Begrunnelse
Søndag 16. april kunne vi lese om Øystein Lorvik Nilsen i Aftenposten. Han er nybakt far, men har fått avslag på fire uker med foreldrepenger, da han søkte for sent. Regelen er at han må søke mens mor fortsatt tar ut foreldrepenger, men helst 4-6 uker før han skal ta ut foreldrepenger selv. Nilsen søkte da mor fortsatt var i permisjon, men da de siste ukene av permisjonen hennes var ulønnet, og hun ikke mottok foreldrepenger på søknadstidspunktet, mistet han 35 000 kr i foreldrepenger.
I Aftenposten-artikkelen kaller NAV selv regelen «en felle», som flere fedre havner i hvert år.
Da Venstre gikk i regjering i 2018, fikk vi gjennomslag for en tredelt foreldrepermisjon, hvor mors og fars kvoter ble utvidet fra 10 til 15 uker. Dette har vært spesielt viktig for fedrene, som nå har reell mulighet til å ta lang foreldrepermisjon. Statistikken viser at far vanligvis tar ut det antall dager han har krav på, verken mer eller mindre. Mor tar vanligvis hele fellesperioden. Dersom vi skal oppnå et mer likestilt samfunn, er det også viktig å se til familien. Foreldre må i større grad likestilles som omsorgspersoner. Mer fleksible kjønnsroller betyr mer frihet for både mor og far på hjemmebane og på jobb. Det betyr også at barnet får bedre tilknytning til far, og at det har likestilte rollemodeller, helt fra starten. Derfor har det vært viktig at fedrekvoten er raus.
Intensjonen med tredelt foreldrepermisjon har vært å styrke hver forelders rett til tid med barnet i begynnelsen av livet, og at flere fedre skal ta ut lenger permisjon. Tall fra NAV viser at det virker: Etter at fedrekvoten ble økt fra 50 til 75 dager 1. juli 2018, har fedre hatt en klar økning i uttaket. Færre fedre velger 50 dager, og flere velger 75 dager. I tillegg var det flere menn som mottok foreldrepenger i 1.-3. kvartal 2019 enn i samme periode året før.
Det er problematisk om søknadssystemet er så komplisert at intensjonen bak tredelt permisjon svekkes. Det er bra at flere fedre ønsker å ta ut mer permisjon, og det bør legges til rette for, ikke hindres. Venstre mener folk må komme foran systemet. Brukerne må møte et system som er enkelt å forstå og forholde seg til, eventuelt må det åpnes opp for større bruk av skjønn.
Jeg er glad for at statsråden har sagt at han vil se på problemstillingen, og ser fram til konstruktivt svar.