Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1022 (2019-2020)
Innlevert: 20.02.2020
Sendt: 21.02.2020
Besvart: 28.02.2020 av olje- og energiminister Tina Bru

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Har regjeringen et bestemt syn på omfanget av vindkraftutbygging på land i årene fremover, og er regjeringen enig med NVE i at kunnskapsgrunnlaget fra rammeplan for vindkraft skal inngå i konsesjonsbehandlingen som lokaliseringssignal for nye vindkraftprosjekt?

Begrunnelse

NVE har sendt Olje- og energidepartementet forslag til ny konsesjonsprosess for vindkraft på land. Det blir anbefalt fire tiltakspakker:
1) tiltak for økt kunnskap, informasjon og veiledning, 2) tiltak i prosessen fra melding til konsesjonsvedtak, 3) tiltak i prosessen fra konsesjonsvedtak til drift, 4) tiltak for sterkere styring av volum og lokalisering.
I tiltakspakke 4) er det forslag om å bruke analysene i forslaget til nasjonal ramme som lokaliseringsignal.
Dersom dette blir en realitet, kan nasjonal ramme for vindkraft - som det er mobilisert en stor og kraftig motstand mot og som regjeringen har uttalt de ikke vil gå videre med, likevel få stor betydning for hvor vindkraftutbygginger vedtas i fremtiden.
Det foreslås også regionvis konsesjonsbehandling, som betyr at konsesjoner i en region skal behandles samlet av NVE i "tett dialog" med lokale og regionale myndigheter. Det betyr ikke at NVE faktisk vil høre på folkevalgte nivå i kommuner og fylkesting, når det gjelder konsesjon for vindkraft.
NVE presiserer i sitt forslag at de ikke har et bestemt syn på omfanget av vindkraftutbygging på land i årene fremover.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: De siste to tiårene har det vært et bredt politisk ønske om å realisere vindkraft på land i Norge. Et ønske som blant annet bidro til etableringen av en felles støtteordning med Sverige, med Senterpartiet som ivrig pådriver. Men det er først de senere årene at teknologiutviklingen og fallende kostnader har ført til at det nå bygges vindkraftverk her til lands. Samtidig er mer enn 60 prosent av alle innkomne planer om vindkraftutbygginger avvist eller skrinlagt siden 1990-tallet, ofte begrunnet i miljøvirkningene.
Olje- og energidepartementet går nå gjennom konsesjonssystemet for vindkraft. Det er ikke satt noe utbyggingsmål for vindkraft framover. Hvor mye vindkraft som blir utbygd, vil avhenge av hvor mange konsesjoner som kan gis innenfor rammene av et forbedret og strammere konsesjonssystem, som vil komme før behandlingen av søknader gjenopptas. Jeg har allerede varslet at noen av endringene vi ser på i konsesjonssystemet kommer til å omhandle blant annet strengere tidsfrister og sterkere vektlegging av hensynet til miljøverdier og lokalmiljø. Utbyggernes vurdering av lønnsomheten må også være på plass, i tillegg til tilgjengelig nettkapasitet.
Jeg mener det er viktig å unngå sårbare naturområder og å få til en god lokal og regional forankring for nye vindkraftprosjekter. NVEs rapport med forslag til endringer av konsesjonsbehandlingen inngår i gjennomgangen departementet nå foretar i samarbeid med andre berørte departementer. I den forbindelse skal jeg lytte til innspill fra og ha samtaler med ulike organisasjoner, vindkraftbransjen og kommunesektoren. Jeg skal også konsultere Sametinget.
Regjeringen valgte å ikke gå videre med forslaget til en nasjonal ramme for vindkraft. I direktoratenes forberedende arbeid til NVEs forslag til en nasjonal ramme ble det utarbeidet en rekke temarapporter med analyser av nettkapasitet, vindressurser og viktige miljøforhold. Jeg mener det er viktig at vi i forvaltningen av naturressursene våre trekker på erfaringer og læring og benytter ny kunnskap. Dette gjelder også for vindkraft og kunnskapsgrunnlaget vi har på dette området.