Skriftlig spørsmål fra Roy Steffensen (FrP) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1074 (2019-2020)
Innlevert: 26.02.2020
Sendt: 27.02.2020
Besvart: 05.03.2020 av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim

Roy Steffensen (FrP)

Spørsmål

Roy Steffensen (FrP): I 2018 vedtok Stortinget ny lov om høyere yrkesfaglig utdanning, hvor studenter som har vitnemål med fagskolepoeng nå kan be om å få nye vitnemål hvor betegnelsen studiepoeng står.
Vil statsråden åpne for å også godkjenne fagskolepoeng fra 2006/-07 så fremt de kommer fra en skole som var NOKUT-godkjent?

Begrunnelse

Jeg er blitt gjort oppmerksom på at ordningen med fagskolepoeng som kan konverteres til studiepoeng har tilbakevirkende kraft til 1. august 2011. De tekniske fagskolene har imidlertid operert med fagskolepoeng helt siden skoleåret 2006/-07.
Nå viser det seg at studenter på teknisk fagskole fra før 2011 risikerer avslag på søknad om å få omgjøre fagskolepoeng til studiepoeng, selv om skolen da har vært NOKUT-godkjent.

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: Fagskolepoeng ble innført i forskrift i 2013. Dette skjedde på bakgrunn av at Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk ble fastsatt i 2011.
Da fagskolepoeng ble innført i 2013 ble det fastsatt i forskriften at de som hadde fullført fagskoleutdanning mellom 1. august 2011 og 2013 kunne be om å få nytt vitnemål som oppga fagskolepoeng. Retten til å få utstedt nytt vitnemål fra 1. august 2011 som oppga fagskolepoeng, ble opphevet ved ny fagskoleforskrift i 2017.
Betegnelsen studiepoeng for fagskoleutdanning ble innført i fagskoleloven 1. juli 2018, dette var kun en endring av terminologi og betyr det samme som fagskolepoeng. Fagskoleloven § 17 andre ledd definerer studiepoeng slik:

"Studiepoeng er en betegnelse på læringsutbytte og normert studietid. Et fullført studieår er normert til 60 studiepoeng."

Betegnelsen studiepoeng erstatter betegnelsen fagskolepoeng. Fagskolepoeng og studiepoeng tatt ved en fagskole betyr derfor det samme.
Samtidig som studiepoeng ble innført, ble det fastsatt en overgangsordning i loven, som innebærer at de som allerede har fagskolepoeng på sitt vitnemål kan be om å få nytt vitnemål med studiepoeng fram til 31. desember 2020.
Jeg er klar over at flere fagskoler brukte betegnelsen fagskolepoeng før det ble fastsatt i 2011. Dette var noe fagskolene selv valgte å gi, uten at fagskolepoeng var nærmere regulert i lov eller forskrift. Endringen av terminologi i 2018 medførte ingen realitetsendringer og fagskolepoeng/studiepoeng knytter seg til kravene som ble fastsatt ved innføringen av NKR. Derfor kan ikke fagskolepoeng fra før 2011 omgjøres til studiepoeng.
Jeg vil påpeke at det er læringsutbyttebeskrivelsene som sier hvilken kompetanse studenter har etter endt fagskoleutdanning. Arbeidsgiver eller høyere utdanningsinstitusjon må foreta en faglig vurdering av fagskoleutdanningen. Det skal derfor ikke ha betydning for vurdering av blant annet potensielle arbeidsgivere eller opptak til høyere utdanning om tidligere studenter har vitnemål med eller uten oppgitte poeng.