Nina Sandberg (A): Sykehusskandalen på Sørlandet vokser i omfang, melder NRK 26. februar. Leger som ikke er kvalifiserte truer pasientenes sikkerhet. 132 berørte opererte pasienter ved Flekkefjord har fått tilbud om ny vurdering, 200 i Kristiansand.
Hva vil statsråden foreta seg for forebygge framtidige skandaler, og hindre at leger som er under tilsyn (eller i verste fall uten autorisasjon) får fortsette å behandle pasienter, i eller utenfor Norge?
Begrunnelse
Sørlandet sykehus har hatt flere tilsynssaker mot seg de siste årene. Helsetilsynet konkluderte i 2019 at Flekkefjord sykehus er drevet på en uforsvarlig måte. En av kirurgene der er involvert i syv av sakene der det er konkludert med lovbrudd. Samtidig er han involvert i syv pågående tilsynssaker. To av de nye tilsynssakene er fra Kristiansand, der legen ble overført etter de mange tilsynssakene i Flekkefjord. Legen opererte ved sykehuset i elleve år uten å være utdannet ortoped. Det visste ledelsen. Ansatte varslet flere ganger, uten at noe ble gjort. Helsetilsynet gransker fremdeles denne legen, og han risikerer å miste autorisasjonen. Flere andre leger i Flekkefjord har også utført operasjoner som har ført til pasientskader de siste årene (kilde: NRK).
Pasienter må være trygge på at leger har den nødvendige kompetansen. Statsråden sa i spørretimen 12. februar at denne saken viser viktigheten av å ha gode systemer og reguleringer som sikrer pasientsikkerhetshensyn, men ville avvente tilsynsresultater og internrevisjon.
Siden 2010 har velferdsutvalget i Nordisk råd arbeidet for et nordisk elektronisk helseregister over helsepersonell som har feilbehandlet pasienter.
Nordisk Ministerråd sa nei, og ville heller få til en tettere nordisk informasjonsutveksling innenfor EUs yrkeskvalifikasjonsdirektiv 2013/55/EU. Varslingen foregår via Internal Market Information system (IMI). Nordisk råd vedtok i 2015 å akseptere et kompromiss som gikk ut på at hvis IMI-systemet skulle vise seg ikke å være tilstrekkelig for å håndtere varslinger og tilsynssaker, bør det opprettes et nordisk register over leger som har mistet sin autorisasjon.
Det er grunn til å spørre hvorvidt Norge i 2020 har gode nok systemer både internt og internasjonalt, for å hindre ikke kvalifisert personell adgang til pasientbehandling.